Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 10
İŞLETME ÇALIŞANLARININ SOSYAL GÖRÜNÜŞ KAYGISININ, SOSYAL ONAY İHTİYACI ÜZERİNE ETKİSİ
2020
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın genel amacı; işletmelerde çalışanların sosyal görünüş kaygısının, sosyal onay ihtiyacı üzerinde etkisinin olup olmadığını tespit etmeye yöneliktir. Çalışmanın genel amacına yönelik alt amaçlarında ise; katılımcıların sosyal görünüş kaygısı ve sosyal onay ihtiyacı ile alt boyutlarının düzeylerini; değişkenler arasında etkileşim olup olmadığını ortaya koymak hedeflenmiştir. Yöntem: Bu çalışmada iki değişken arasında etki olup olmadığının tespitine yönelik olduğundan, kurgulanan model de etkileşimsel model biçiminde desenlenmiştir. Bu kapsamda, sosyal onay ihtiyacı ve alt boyutları ile sosyal görünüş kaygısı arasındaki ilişki ve etkileşim ayrı ayrı ele alınmıştır. Araştırmanın örneklem grubu, Adana ve Mersin illerinde imalat sektöründe üst ve alt pozisyonda çalışan toplam 424 bireylerden oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplayabilmek adına, Karaşar ve Öğülmüş (2016) tarafından geliştirilmiş olan üç boyutlu ve 25 adet soru önermesinden oluşan “Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği” ile birlikte Hart ve arkadaşları (2008) tarafından geliştirilen, Doğan (2010) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan tek boyutlu ve 16 soru önermesinden oluşan “Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği” kullanılmıştır. Söz konusu ölçeklerle toplanan verilerin istatistiki çözümleri için veri analizi programı olan SPSS 21.0 kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre sosyal onay ihtiyacı ve alt boyutları ile sosyal görünüş kaygısı arasında (r=,383; ile r=,501 aralığında p<0,00) düşük ve orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu tespit edilmiştir. Ayrıca sosyal görünüş kaygısına yönelik algılamalarının, sosyal onay ihtiyacına yönelik algılamalarını [(β=,461), (p<0.05)] (R2:,212; p:,000) pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Tartışma: Çalışanların sosyal görünüş kaygısının, sosyal onay ihtiyacı üzerinde etkisinin olup olmadığının tespit edilmeye çalışıldığı bu çalışmada, sosyal görünüş kaygısı taşıyan çalışanların, sosyal onay ihtiyacı hissetme yönündeki algılamaları da aynı doğrultuda etkilenebileceği beklenen bir durum olarak karşımıza çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The impact of the loss of social vision of businessmakers on the need for social approval
2020
Yazar:  
Özet:

The general purpose of this study is to identify whether employee social appearance concerns have an impact on the need for social approval. The main objectives of the study are: social appearance concerns and the need for social approval and the levels of their subdimensions; whether there is interaction between the variables. Method: As this study is aimed at determining whether there is an effect between the two variables, the established model is also designed in the form of an interactive model. In this context, the need for social acceptance and the relationship and interaction between its subdimensions and social appearance concerns have been addressed separately. The study’s sample group consists of a total of 424 individuals working in top and bottom positions in the manufacturing sector in Adana and Mersin. For the purpose of gathering data within the framework of the research, the three-dimensional and 25 questions proposed by Karaşar and Öğülmüş (2016) and the "Social Approval Requirement Scale" developed by Hart and his friends (2008) and the "Social Approval Anxiety Scale" developed by Doğan (2010) and the one-dimensional and 16 questions proposed by Karaşar and Öğülmüş (2016). SPSS 21.0 is the data analytics program for statistical solutions of data collected in those scales. The findings: The findings found that the need for social approval and the low-dimensions and social appearance concern (r=,383; and r=,501 p<0,00) had a low and medium positive meaningful relationship. It has also been concluded that their perceptions of social appearance concerns have a positive impact on their perceptions of the need for social approval [(β=,461), (p<0.05)] (R2:,212; p:,000). Discussions: In this study, where workers’ social appearance concerns are trying to identify whether they have an impact on the need for social approval, the social appearance concerns have come to us as a situation that is expected to be affected in the same direction as the perceptions of workers in the direction of feeling the need for social approval.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 148
Journal Of Academic Social Resources