Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 Sesli Dinleme 1
DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE – KUZEY AFRİKA ÜLKELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER (1950-1960)
2023
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

II. Dünya Savaşı’nın bitmesinden sonra oluşan iki taraflı dünya düzeni diğer devletler de olduğu gibi Türkiye’nin iç ve dış politikasında da önemli değişimlere sebep oldu. Türkiye, savaş sonrası ikiye ayrılan düzende Batı bloğunun yanında yer alıp, dış politikasını dünyanın yeni düzenine göre belirledi. Bu dönemde Türkiye’de yaşanan hükümet değişikliği olmasına rağmen dış politikada daha önce belirlenen çizgi değişmemiştir. Özellikle NATO’ya katılımdan sonra dış politikada ana eksen NATO olmuştur. Türkiye, bu dönemde çalışmanın konusu olan Kuzey Afrika ülkelerinden Mısır ile sıkıntılar yaşar iken Libya ile iyi ilişkiler kurmuştur. Çalışmada Türkiye’nin Demokrat Parti dönemindeki dış politikası doğrultusunda Kuzey Afrika ülkeleri ile olan ilişkileri çeşitli arşiv belgeleri, dönemin basını, dönemin devlet adamların anıları ve araştırma eserleri üzerinden incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Relations Between Turkiye and North Africa Countries In The Period Of The Democrat Party (1950-1960)
2023
Yazar:  
Özet:

The bilateral world order that emerged following the end of World War II caused significant changes in Türkiye’s domestic and foreign policies as it did in other states. Türkiye sided with the Western Bloc in this two sided order which occurred after the war and determined its foreign policies in accordance with the new order of the world. Although there was a change of government in Türkiye during this period, the policies which had been determined before did not change. Especially after becoming a member of NATO, the main axis in foreign policy became NATO. As Turkey was experiencing difficulties with one of the North African countries Egypt, which is the subject of this study, it established good relations with Libya. In this study, Türkiye’s relations with North African countries in line with the foreign policy during Democrat Party period have been examined through various archive documents, the press during era, the memories of the statesmen of the period and research works.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.887
2023 Impact/Etki : 0.057
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi