Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
İkinci ve Üçüncü Trimester Gebelerin Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fiziksel Aktivite Engelleri
2019
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç:  Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimestirinde olan sağlıklı gebe kadınların fiziksel aktivite düzeyi ve engelleri ile etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel niteliktedir. Çalışma Şubat-Mayıs  2016 tarihleri arasında İzmir de kamusal bir üniversite hastanesinin gebe izlem polikliniğine başvuran ve sağlıklı 246 gebe ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Özellikler Formu, Fiziksel Aktivite Engelleri Formu ve Egzersiz Davranışları Anketi (EDA) kullanılmıştır. Verilerin analizinde; spearman korelasyon analizi, kruskal-wallis varyansı ve mann-whitney U testi kullanılmıştır Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 27.85+4.01 ve gebelik haftası ortalaması 26.33+3.69’dur. Kadınların  %78’i gebelik öncesi Fiziksel Aktivite algısını aktif ifade etmiş, gebelikte ise bu oran Egzersiz Davranışları Anketine göre %54.1’i aktif olarak saptanmıştır.Araştırmaya katılan gebe kadınların en fazla yaşadıkları fiziksel aktivite engelleri sırasıyla;  motivasyon/ istek eksikliği (%50.4),  bilgi eksikliği (%32.5) zaman yokluğu (%30.1), aile/eş desteğinin olmaması (%28.5)  uygun olmayan hava koşulları (%26) ve bir işte çalışmak (%24) olarak belirlenmiştir. Gelir durumu düşük olan, çekirdek ailede yaşayan, multigravida, plansız gebeliği olan ve gebelik öncesi aktivitesini hareketsiz algılayan kadınların Egzersiz Davranışları Anketi  medyan değeri yüksek saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Gebe kadınların yaklaşık yarısı inaktifdir. Fiziksel aktivite yapmadaki engellerin başında motivasyon eksikliği gibi kişisel engeller yer almaktadır.  Sağlık profesyonelleri gebe kadınlara, fiziksel aktivite ve yararları hakkında danışmalık yapmalı ve davranışa dönüştürmesi konusunda destekleyici olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

2nd and 3rd trimesters of pregnancy physical activity levels and physical activity disorders
2019
Yazar:  
Özet:

The aim is to identify the factors affecting the levels and obstacles of physical activity of healthy pregnant women in the second and third trimesters of pregnancy. Instrument and Method: Research is characteristic and cutting-edge. The study was conducted between February-May 2016 with 246 healthy pregnancies, which were applied to the pregnancy monitoring clinic of a public university hospital in İzmir. In the collection of data, the indicative characteristics form, the physical activity disorders form and the exercise behavior survey (EDA) were used. In the analysis of the data; spearman correlation analysis, cross-wallis variation and mann-whitney U test used findings: the average age of women involved in the study is 27.85+4.01 and the average week of pregnancy is 26.33+3.69. 78% of women actively expressed the perception of Pre-Gravity Physical Activity, while in pregnancy this ratio was actively determined by 54.1% according to the Exercise Behavior Survey.In the study, pregnant women experienced over-exercise disorders respectively; lack of motivation / desire (50.4%) , lack of information (32.5) , lack of time (30.1%) , lack of family / spouse support (28.5) and unsuitable weather conditions (26%) and work in a job (24%) . Women with low income, living in a core family, with multigravid, unplanned pregnancy, and who perceive their pre-gravity activity unmotivated exercise behavior survey media value has been high (p<0.05). About half of pregnant women are inactive. The main obstacles to physical activity include personal obstacles such as lack of motivation.  Health professionals should advise pregnant women about their physical activity and benefits and be supporting about their conversion to behavior.

Anahtar Kelimeler:

Physical Activity Level and Barriers Of Second and Third Trimester Pregnant Women
2019
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study was to determine the physical activity level and barriers, the factors affecting them of healthy pregnant women in the second and third trimesters of pregnancy. Material and Method: The research was descriptive and cross-sectional. The study was carried out with 246 healthy pregnant women at the antenatal care  of a public university hospital in İzmir between February-May 2016. Descriptive Characteristic Form, Physical Activity Barriers Form and Leisure-Time Physical Activity Questionnaire (LTPA) was used for data collect. The analysis of data was analyzed by Spearman Correlation, Kruskal-Wallis Variance, and Mann-Whitney U test. Result: The women age mean in the study was 27.85+4.01. Women participating in our study were expressed as active 78% of the physical activity  perception before pregnancy and this rate was declared as active 54.1% in pregnancy according to Leisure-Time Physical Activity Questionnaire Physical activity barriers experienced by the participants were as follows; lack of motivation / request (50.4%), lack of information (32.5%), lack of time (30.1%), lack of family / spouse support (28.5%), inappropriate weather conditions (26%) and working life (24%). Leisure-Time Physical Activity Questionnaire median values were statistically significantly increased in women with low-income status, living in nuclear family, having multigravida, having an unplanned pregnancy and perceived motionless the activity before pregnancy. Conclusion: About half of pregnant women are inactive. Personal barriers such as lack of motivation are the main obstacles in physical activity. Health professionals should advise pregnant women about the physical activity  and  benefits, and motivate them to do.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 322
Atıf : 423
2023 Impact/Etki : 0.034
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi