Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Covid-19 Pandemisinde Gebelerin Fiziksel Aktivite ve Kendini Algilama Duzeyleri Arasindaki İliski ve Etkileyen Faktorler
2023
Dergi:  
Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisinde gebelerin fiziksel aktivite durumları ile kendini algılama düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri incelemektir. Yöntem: Bu analitik ve kesitsel çalışma, 8 Aralık 2021 ile 27 Haziran 2022 tarihleri arasında kadın doğum polikliniğine başvuran 382 gebe ile gerçekleştirildi. Veriler, Gebe Tanıtıcı Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ve Gebeler İçin Kendini Algılama Ölçeği (SPSP) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Kruskal-Wallis testi, Mann-Whitney-U testi (Bonferroni düzeltmeli) ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: IPAQ'ya göre hareketsiz ve aktif olan katılımcıların SPSP puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varıldı (p > .05). Eğitim düzeyi, gelir ve çalışma durumu, gebelikte izlem sayısı, doğuma hazırlık kurslarına katılım gibi değişkenlerin gebelerin fiziksel aktivite durumunu etkilediği bulundu (p < .05). Vücut Kitle İndeksi (VKİ), aile tipi, gebelik sayısı, gebelikte takip sayısı, planlı gebelik varlığı, doğuma hazırlık kurslarına katılım, gebeliği ilk öğrendiğiniz andaki duygu, duygu durumu gibi değişkenlerin etkili olduğu saptanmıştır. anne olmaya hazır olma gebe kadınların kendilik algısını etkiledi (p < .05). Sonuç: Çalışmamızda gebelerin fiziksel aktivite ve kendini algılama düzeyleri arasında ilişki saptanmamakla birlikte, birçok sosyodemografik ve obstetrik faktörün pandemi sürecinde fizik aktivite ve kendini algılama düzeyleri üzerinde etkili olduğunu göstermesi açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Physical Activity and Self-perception Levels Of Pregnant Women In The Covid-19 Pandemic and Affecting Factors
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study was to investigate the relationship between the physical activity status and self-perception levels of pregnant women in COVID-19 pandemic and affecting factors. Methods: This analytical and cross-sectional study was conducted between December 8, 2021 and June 27, 2022, with 382 pregnant women who presented to the obstetric outpatient clinic. Data were collected using the Pregnancy Description Form, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and the Self-perception Scale for Pregnant Women (SPSP). Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney-U test (with Bonferroni correction) and Spearman Correlation analysis were used in data analysis. Results: It was concluded that there was no statistically significant difference between the SPSP mean scores of participants who were inactive and active according to IPAQ (p > .05). Variables such as educational level, income and employment status, number of follow-up during pregnancy, and participation in childbirth preparation classes were found to influence the physical activity status of pregnant women (p < .05). It was found that variables such as Body Mass Index (BMI), family type, number of pregnancies, number of follow-up during pregnancy, presence of planned pregnancy, attendance of childbirth preparation classes, the feeling when you first learned about pregnancy, feeling ready to become a mother influenced the self-perception of pregnant women (p < .05). Conclusion: Although no relationship was found between physical activity and self-perception levels of pregnant women in our study, it is important in terms of showing that many sociodemographic and obstetric factors are effective on physical activity and self-perception levels during the pandemic process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 33
Atıf : 3
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini