Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 50
 İndirme 10
KIRGIZİSTAN ÖRNEĞİNDE POST-SOVYET ORTA ASYA’DA DİNİ KİMLİK SORUNU
2017
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

İşbu araştırmanın amacı SSCB dağıldıktan sonra Kırgız toplumu dini kimliğini araştırmaktır. Ülkede ve dünyada gerçekleşen süreçler çerçevesinde Kırgız dini kimliği ne gibi değişimlere uğradığı, dini kimliğin oluşumunda (değişiminde) hangi faktörler ne kadar güçlü olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Post-Sovyet devleti olan Kırgızistan’da ateizm yerine ortaya çıkan ‘ideolojik boşluğu’ hangi dinlerin nasıl doldurduğu hakkında söz edilmiştir. Günümüz dini durumun sebeplerini içsel ve dışsal olarak iki ana sebeple açıklayabiliriz. İçsel sebeplere SSCB’nin dağılması ile ortaya çıkan ‘ideolojik boşluğun’ din tarafından doldurulması, devlet ideolojisinin henüz belirlenmemiş olması, 2014 senesine kadar din-devlet ilşikilerinin ‘gevşek’ olması, devletin dine ‘karışmama’ politikası gibi faktörleri dahil edebiliriz. Dışsal etkenlere ise Sovyetler Birliği’nin dağılması sonra ‘demir perdenin’ ortadan kalkması, insanların ve fikirlerin serbest dolaşımını içeren küreselleşme süreci gibi nedenleri dahil edebiliriz. Devlet topraklarında faaliyet gösteren farklı din ve dini inanç sistemlerinin etkisini araştırmak son derece önem kazandığı söz konusudur. Heterojen toplumlarda dine dayalı anlaşmazlıkların daha sık olduğu iddia edilir. Çok kısa süre içerisinde Kırgız toplumu dini açıdan heterojen bir topluma dönüşmüş durumdadır. Bundan dolayı dini aşırıcılık, dinler arası çatışmaların önlenmesi gibi sorunlar gittikçe önem kazanmaktadır. Dine dayalı radikal örgütler devletin ideolijik rakibi olurlar ve toplumsal düzenini bozarlar. Ülkenin farklı kö¬şelerinde sık sık patlak veren dini gruplar arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçilmesi için gereken tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple ideolojik boşluğu bu tür fikirleri taşıyan örgütler tarafından doldurulması en büyük tehlikedir. Ekonomik ve siyasi yapısı geçiş aşamasında olan Kırgızistan için bu sorun, en büyük meselelerinden birisi haline gelmiş durumdadır. Kimlik meselesi, devlet tarafından titiz ve akıllı siyaseti gerektirir, çünkü kimlik, insan ve toplumun görüş, tavır ve eylemlerini belirler. Dine dayalı anlaşmazlıkların önüne geçilmesi amacıyla, devlet, 2014-2020 yılları arası uygulanacak yeni Din Alanına Devlet Konsepti hazırlamıştır ve tüm kanunları yeniden gözden geçirmek zorunda kalmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 558
2023 Impact/Etki : 0.14
Türk Dünyası Araştırmaları