Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
TÜRKİYE’DE SOSYAL BİLGİLERDE SÖZLÜ TARİH İLE İLGİLİ GERÇEKLEŞTİRİLEN MAKALELERİN ANALİZİ
2022
Dergi:  
International Journal Of Eurasia Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Sosyal Bilgiler toplumsal yaşama yönelik bir derstir. Bu derste öğrencilere toplumsal yaşamla ilgili temel bilgi, beceri ve değerlerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Sözlü tarih Sosyal Bilgiler dersinde öğrencilerin toplumsal yaşamla bütünleşmelerini sağlayan öğretim yöntemlerinden biridir. Sosyal Bilgiler dersinde sözlü tarih yönteminin etkili bir biçimde kullanılması öğrencilerin çeşitli beceri ve değerleri edinmelerine, bağlı olduğu toplumu tanımalarına, tarihe ilgi duymalarına ve Sosyal Bilgiler dersini anlamlandırmalarına katkı sağlar. Bu araştırmada Sosyal Bilgilerde sözlü tarih kapsamında yer alan çalışmalarda nasıl bir eğilim olduğunu belirlemeye yönelik sözlü tarih ile ilgili gerçekleştirilen makaleler incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı Sosyal Bilgilerde sözlü tarih kapsamında yer alan makalelerin çeşitli ölçütler bakımından incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenerek doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırmada Sosyal Bilgilerde sözlü tarihe yönelik 2013-2022 yılları arasında gerçekleştirilen 24 makale incelenmiştir. İncelenen makalelere TR Dizin, ERIC, EBSCOhost ve Google Akademik veri tabanlarından ulaşılmıştır.  Ulaşılan veriler betimsel analiz yaklaşımıyla çözümlenmiştir. Araştırmada Türkiye’de Sosyal Bilgilerde sözlü tarih kapsamında en fazla 2017 yılında makale yayımlandığı ortaya çıkmıştır. Ancak 2018 yılından itibaren yıllar içerisinde Sosyal Bilgilerde sözlü tarihe yönelik makalelerin sayısında bir düşüş yaşanmıştır. Makaleler daha çok katılımcıların algı, görüş ve tutumlarını belirlemeye yöneliktir. Makalelerde en fazla nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Geçmiş dönemlerde yaşam, sözlü tarih çalışmalarında en çok çalışılan konudur. Yine sözlü tarih çalışmasının uygulandığı makalelerin çoğunda kaynak kişi belirleme kriterinin olmadığı, daha çok rapor/ödev hazırlama etkinliğinin yapıldığı ve sözlü tarih çalışmalarının çoğunun değerlendirilmediği ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak Sosyal Bilgilerde sözlü tarih çalışmalarında bir sözlü tarih çalışma rehberi oluşturulması, çalışılan konuların çeşitlendirilmesi, farklı etkinliklerin kullanılması ve bu çalışmaların değerlendirilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




International Journal Of Eurasia Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 864
Atıf : 1.914
2023 Impact/Etki : 0.075
International Journal Of Eurasia Social Sciences