Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 1
REKTUM KANSERİNDE NEOADJUVAN KEMORADYOTERAPİ SONRASI RADYOLOJİK VE PATOLOJİK YANIT PREDİKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada lokal ileri evre rektum tümörlü olgularda preoperatif kemo-radyoterapi (KRT) sonrası klinik, radyolojik patolojik özelliklerin radyolojik ve patolojik yanıt ile korelasyonunun araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Ocak 2012 ve Mayıs 2017 tarihleri arasında endoskopik biyopsi ile rektum kanseri tanısı alan ve kliniğimizde neoadjuvan (KRT) uygulanan 26 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların tedavi öncesi endoskopik bulguları (dentat çizgiye uzaklık, çevresel tutulum, ülserasyon), radyolojik tümör boyutu, Pozitron Emisyon tomografi (PET) de görülen kitle boyutu, lenf nodu pozitifliği, standart uptake değeri (SUV) düzeyi ile tedavi sonrası radyolojik ve patolojik yanıt düzeylerinin ilişkisi araştırıldı. Patolojik regresyon düzeyi modifiye Ryan skorlaması ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 19’u erkek 7’si kadın olup median yaşları 61 (40 – 83) idi. Olgularımızın medyan pelvik radyoterapi dozu 4500 cGy (3600 – 5040) tümöre yönelik boost dozu ise median 900 cGy (360 – 900) idi. Biri ileri yaşta diğeri ise kardiak morbiditesi olan iki hastanın dışında tüm hastalara radyoterapi eş zamanlı kapasitabin uygulandı. Kemoterapi sonrası yanıt tüm hastalarda RECIST kriterlerine göre değerlendirildiğinde 1 hasta tam yanıtlı, 10 hasta stabil, kalan 15 hasta ise parsiyel yanıtlı olarak değerlendirildi. Tedavi sonrası opere edilen 22 hastanın 11’ine abdominoperineal rezeksiyon (APR) 15’ine ise low anterior rezeksiyon (LAR) uygulandı. Radyoterapi sonrası operasyona kadar geçen süre median 42 gün (15 – 194) olarak hesaplandı. Tedavi öncesi PET CT de lenf nodu pozitif olan hastaların 11 inde patolojik lenf nodu saptanmadı. Buna karşın başlangıçta lenf nodu görülmeyen 5 hastanın 1 inde postop lenf nodu (+) idi. Endoskopide görülen tümörün çevreselliği,  lokalizasyonunun anal verge’den 5 cm ve daha fazla olması ve radyolojik yanıt varlığı sfinkter koruma açısından anlamlı bulunurken (sırasıyla p: 0,03, p:0,019 ve p:0,022), radyolojik yanıt üzerinde incelenen hiçbir faktörün prediktif etkisi saptanmadı. Hastalar risk gruplarına göre değerlendirildiğinde radyolojik ve patolojik yanıt üzerinde anlamlı bir etki saptanmadı.  Operasyon sonrası 1 hastada patolojik tam yanıt saptandı. Regresyon skoru değerlendirilen 17 hastanın 2’sinde skor 3, 10’unda 2, 5 hastada ise 1 olarak değerlendirildi. Sonuç: Tümörün çevresel yayılımı,  lokalizasyonunun anal verge’den 5 cm ve daha yüksek olması ve radyolojik yanıt varlığı sfinkter koruma açısından anlamlı bulunurken (sırasıyla p: 0,03, p:0,019 ve p:0,022), radyolojik yanıt üzerinde incelenen hiçbir faktörün prediktif etkisi saptanmadı. 

Anahtar Kelimeler:

The evaluation of the radiological and pathological predictors of rectum cancer after Neoadjuvan chemoradiotherapy
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was aimed at researching the correlation with the radiological and pathological response of the clinical, radiological pathological characteristics after preoperative chemotherapy (KRT) in local advanced stage rectum tumor events. In the study, 26 patients diagnosed with endoscopic biopsy and rectum cancer between January 2012 and May 2017 and applied neoadjuvan (KRT) in our clinic were evaluated as retrospective. The relationship between patients' pre-treatment endoscopic findings (dental line distance, environmental attitude, ulceration), the radiological tumor size, the mass size seen in Positron Emission Tomography (PET), lymph nod positive, standard uptake value (SUV) levels and post-treatment radiological and pathological response levels was studied. The pathological regression level was assessed by Ryan's score modified. Results: 19 of the patients were men, 7 were women and the median age was 61 (40-83). The median pelvic radiotherapy dose of our cases was 4500 cGy (3600 - 5040) and the tumor boost dose was 900 cGy (360 - 900). One in advanced age and the other with two patients with cardiovascular morbidity were applied to all patients with simultaneous capacity of radiotherapy. After chemotherapy response was assessed by the RECIST criteria in all patients, 1 patient was fully responded, 10 patients stabil, and the remaining 15 patients were partially responded. 11 of the 22 patients operated after treatment received abdominoperineal resection (APR) and 15 received low-anterior resection (LAR). The duration of radiation after surgery was calculated as an average of 42 days (15-194). The pre-treatment PET CT has not been diagnosed with pathological lymphatic nodes in 11 patients with lymphatic nodes positive. However, 1 of 5 patients who did not see the lymphatic nod in the beginning was the postop lymphatic nod (+). The environment of the tumor observed in the endoscope, whereas its localization is 5 cm or greater than the anal verge and the presence of radiological response is significant in terms of sfinkter protection (respectively p: 0,03, p:0,019 and p:0,022), the predictive effect of any factor studied on the radiological response has not been determined. When patients were assessed by risk groups, no significant impact on the radiological and pathological response was found.  After the operation, the patient received a pathological response. Regression scores were assessed by 2 of 17 patients with a score of 3, 10 with a score of 2, 5 with a score of 1. The environmental spread of the tumor, whereas its localization is 5 cm or higher than the anal verge and the presence of radiological response is significant for the protection of the sfinkter (respectively p: 0,03, p:0,019 and p:0,022), the predictive effect of any factor studied on the radiological response has not been established.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi