Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 2
 İndirme 2
BÖBREK NAKLİ BEKLEME LİSTESİNDEKİ HASTALARDA ANTİ-HLA ANTİKORLARININ TANIMLANMASI
2017
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kronik böbrek yetmezliğinin kesin tedavisinin böbrek nakli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden böbrek nakil bekleme listesindeki hastaların nakil şansını düşüren veya nakil sonrası rejeksiyona sebep olabilen anti-HLA antikorlarının profillerinin çok iyi belirlenmesi gerekmektedir. Anti-HLA antikorlarının panel reaktif tarama ve tanımlama testlerinin sonuçlarına göre uygun donör seçilebilmekte, yüksek oranda duyarlılaşmış hastaların bile nakil şansı arttırılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, panel reaktif sınıf I ve sınıf II antikor tarama test sonuçları pozitif olan kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan hastaların antikorlarını tanımlayarak profillerini ortaya koymaktadır. Gereç ve Yöntemler: Kronik böbrek yetmezliği tanısı ile laboratuvarımıza başvuran ve panel reaktif antikor tarama test sonuçları pozitif çıkan 150 hastanın serum örnekleri antikor tiplerinin tanımlanması için kullanıldı. 54 hasta yüksek oranda duyarlılaşmış olarak değerlendirildi. 96 hastanın antikor profilleri Luminex’e dayalı yöntemle tanımlandı. Lifecodes CI/II ID Kitleri kullanıldı ve çalışma prosedürü firmanın talimatlarına göre gerçekleştirildi. Bulgular: En fazla tespit edilen sınıf I anti-HLA antikorları A2 (%11,6), B7 (%5,2), sınıf II anti-HLA antikorları ise DR4 ve DR7 (%9,9) olduğu belirlendi. Ayrıca kadınlardaçok DR4 (%12,4), erkeklerde ise DR11 (%9,7) tespit edildi. Hem kadın hem de erkek hastalardasık tespit edilen sınıf I antikoru ise A2 olarak tanımlandı (sırasıyla %11,5 ve %12,9). Sonuç: Elde edilen sonuçlar, toplumdaki antijen frekanslarıyla ilgili çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, birbirilerine paralel olduğu belirlendi. Fakat çalışmamızda yüksek oranda tanımlanan bazı antikorların (A33, A68, B7, DR9, DR10, DR8, DR17, DQ9, DR1) toplumda nadir görülen antijenlere karşı geliştirildiği tespit edildi. Bu HLA antijenlerinin diğerlerine göre daha antijenik olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.217
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi