Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 57
 İndirme 12
Hadd ve Ta‘zîr Tartışmaları Bağlamında İslâm Ceza Hukukunda İçki İçme Cezası
2019
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Had ve Ta‘zîr Tartışmaları Bağlamında İslâm Ceza Hukukunda İçki İçme Cezası Davut EŞİT Dr. Öğr. Üyesi, Hakkari Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İslam Hukuku Anabilim Dalı Assistant Professor, Hakkari University, Faculty of Theology, Department of Islami Law Hakkari, Turkey [email protected] Orcid ID: 0000-0003-1366-4650       Öz İslâm hukukunda cezaların en meşhur tasnifi hadd, kısâs ve ta‘zîre dayanan üçlü sınıflamadır. Haddler Allâh hakkı olarak yerine getirilmesi gereken ve miktarı şâri‘ tarafından belirlenmiş cezalardır. İçki içme cezası da cumhuru oluşturan Hanefîler, Şâfi‘îler, Mâlikîler, Hanbelîler ve Zahirîler tarafından hadd olarak kabul edilmektedir. Ancak cumhur içki içme haddinin miktarı konusunda ihtilâf ermişlerdir. Bununla beraber içki içme cezasının Hz. Peygamber dönemindeki uygulanma şekli başta olmak üzere sahâbîler dönemindeki farklı uygulamalara konu olması bu cezanın hadd oluşuna ilişkin tartışmaları beraberinde getirmiştir. Erken dönemden itibaren içki içme cezasının hadd değil ta‘zîr türünden bir ceza olduğu görüşü ortaya atılmıştır. Araştırma içki içme cezasının türüne (hadd-ta‘zîr) ilişkin ileri sürülen tartışmalara odaklanmaktadır. Bunun için ilk önce hadd cezalarının genel özelliklerine değinilecektir. Bu çerçevede içki içme cezasının İslâm dinindeki tarihine ilişkin genel bir perspektif sunulacaktır. Burada içki içme cezasıyla ilgili farklı yaklaşımların oluşmasını sağlayan rivâyetler toplu olarak aktarılacaktır. Akabinde içki içme cezasının hadd olarak kabul edenlerin görüşleri ve delilleri fıkhî mezhebler bağlamında ele alınacaktır.  Daha sonra içki içme cezasının ta‘zîr türünden bir ceza olarak kabul edenlerin görüşleri delilleriyle beraber zikredilecektir. Son olarak da içki içme cezasına ilişkin farklı görüşler esas alınarak genel bir değerlendirme yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Islamic Criminal Law on Drinking in connection with Hadd and Ta'zîr Dispute
2019
Yazar:  
Özet:

In the context of the Had and Ta’zîr discussions, the Islamic criminal law punishes Dr. David EŞIT. Member, Hakkari University, Theological Faculty, Islamic Law Anabolic Department Assistant Professor, Hakkari University, Faculty of Theology, Department of Islamic Law Hakkari, Turkey [email protected] Orcid ID: 0000-0003-1366-4650 The most famous definition of punishments in Islamic Law is the triple classification based on hadd, short and ta'zira. The punishment of the righteous is the punishment of the righteous, and the punishment of the righteous is the righteous. The drinking punishment is also accepted by the Hanefîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlîlî But they have disputed about the amount of drinking. The punishment of the drinking. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “There is no doubt that the triumph of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) is a triumph of the triumph of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him). From the early period, it was revealed that the punishment of drinking was not hadd but a punishment of the kind of ta'zîr. The research focuses on the advanced discussions on the type of punishment for drinking (hadd-ta'zîr). First of all, we will discuss the general characteristics of the Hadded punishments. This framework will provide a general perspective on the history of the punishment for drinking in the Islamic religion. There will be collectively transmitted records that allow the formation of different approaches to the punishment of drinking. Those who drink the beverage will be considered to be the judgment and the evidence of the beverage will be discussed in the context of the fighters.  After that, the punishment of drinking will be accepted as a punishment of the kind of ta'zîr, with the signs of the signs of the signs. Finally, a general assessment will be made on the basis of different opinions on the punishment of drinking.

Anahtar Kelimeler:

Wine Punishment In Islamic Criminal Law In The Context Of Ḥadd and Ta‘zīr
2019
Yazar:  
Özet:

Abstract The most famous classification of punishments in Islamic law is the trilogy classification based on ḥadd, Retaliation (qıṣâṣ) and taʿzīr. The punishment for drinking (wine) is accepted as ḥadd by Hanafīs, Şāhāfi‘īs, Malikīs, Hanbalīs and Zahirīs. From the early period, it was put forward that the penalty for drinking (wine) was not ḥadd, but a taʿzīr of punishment. The research focuses on the arguments about the type of wine (ḥadd-ta‘zīr) punishment. Here, the narratives (rivâya) that lead to different approaches to wine punishment will be conveyed collectively. Subsequently, the opinions and evidence of those who accept the punishment of wine as ḥadd will be discussed in the context of fiqh sects. Subsequently, the opinions of those who consider the punishment of wine as a ta‘zīr shall be mentioned together with the evidence. Finally, a general assessment will be made on the basis of different views on the wine punishment. Keywords: Islamic Criminal Law, Ḥadd, Ta‘zīr, Wine, Inebriation.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 245
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi