Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 1
Cerrahi Hemşirelerinde Bakım Davranışları İle Öz Yeterlilik Algısı Arasındaki İlişkide Tükenmişliğin Aracı Rolünün Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmada, cerrahi hemşirelerinde bakım davranışları ile öz-yeterlilik arasındaki ilişkide tükenmişliğin aracı rolünün değerlendirilmesi amaçlandı. Metod: Kesitsel nitelikte olan çalışma, 205 cerrahi hemşiresinin katılımıyla gerçekleştirildi. Veriler Bakım Davranışları Ölçeği, Öz-Yeterlilik Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile toplandı. Bulgular: Bakım davranışları ile öz yeterlilik ölçek puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı (correlation coefficients ranged between 0.345-0.403; p<0,001). Tükenmişlik ölçeğinin Duygusal tükenme ve Duyarsızlaşma alt boyutları ile bakım davranışları ölçeğinden elde edilen puanlar arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki varken (p<0.05) kişisel başarı eksikliği alt boyutuyla anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Bakım davranışları ile öz yeterlilik arasındaki ilişkide tükenmişliğin, kişisel başarı eksikliği, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutlarının negatif yönlü kısmi aracı rolü olduğu görüldü. Sonuç: Bakım davranışları, öz yeterlilik ile pozitif; tükenmişlik ile negatif yönlü bir ilişkiye sahiptir. Bakım davranışları ile öz yeterlilik arasındaki ilişkide kişisel başarı eksikliği, duygusal tükenme ve duyarsızlaşmanın negatif yönlü kısmi bir aracı rolü bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Mediator Role Of Burnout In The Relationship Between Caring Behaviors and Self-efficacy Perceptions In Surgical Nurses
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study was conducted to evaluate the mediator role of burnout in the relationship between caring behaviors and self-efficacy in surgical nurses. Methods: The cross-sectional study was conducted with 205 surgical nurses. The data were collected using the Caring Behaviors Inventory, the Self-Efficacy Scale, and the Maslach Burnout Scale. Results: A significant positive correlation was found between caring behaviors and self-efficacy scale scores (correlation coefficients ranged between 0.345-0.403; p<0.001). While there was a negative and significant relationship between the emotional exhaustion and depersonalization sub-dimensions of the burnout scale and the scores obtained from the caring behaviors inventory (p<0.05), no significant relationship was found in terms of the lack of personal accomplishments sub-dimension (p>0.05). In the relationship between caring behaviors and self-efficacy, the lack of personal accomplishments, emotional exhaustion, and depersonalization sub-dimensions of burnout scale were found to have a negative partial mediator role. Conclusion: Caring behaviors have a positive relationship with self-efficacy and a negative relationship with depersonalization and emotional exhaustion. Lack of personal accomplishments, emotional exhaustion, and depersonalization have a negative partial mediator role in the relationship between caring behaviors and self-efficacy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.907
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi