Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 22
 Sesli Dinleme 1
Tarih Öğretiminde Tarihsel Soruları Yaratıcı Düşünme Teknikleri ile Ele Almanın Tarihsel Sorun Analizi ve Karar Verme Becerisine Etkisi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Batı’daki gelişmelerle aynı doğrultuda değişen tarih yazımı yöntemlerinin etkilediği bir alan olarak tarih öğretiminde yöntem arayışları Türkiye’de de devam etmektedir. Bu anlamda tarih öğretiminde öğrenciye tarihsel düşünme becerilerinin kazandırılmasının bugün için önemli olduğu kabul edilmektedir. Bu becerilerin geliştirilmesinin yanında kapsamının da genişletildiği gözlemlenmektedir. Bu arayışlardan biri olarak Douma’nın Yaratıcı Tarihsel Düşünme yaklaşımı ve onun bu beceriyi geliştirmek için tarihsel sorulardan faydalanma önerisi tarihsel düşünme becerilerinden tarihsel sorun analizi ve karar verme becerisi ile iç içedir. Bu doğrultuda tarihsel soruları/sorunları yaratıcı düşünme teknikleri ile ele almanın tarihsel sorun analizi ve karar verme becerisine etkisini görme amacına yönelik tasarlanan bu çalışma, bir eylem araştırması çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 akademik yılında, İstanbul Üsküdar’da bulunan Haydarpaşa Lisesi’nin mevcudu 30 olan bir dokuzuncu sınıfının öğrencileri ve onların tarih öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma grubu kasıtlı (amaçlı) örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler öğrencilerden yapılan uygulamalar için oluşturulan formlarla ve öğretmenden alınan yazılı görüşlerle toplanmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile MAXQDA 2018 veri analizi programı yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde öğrenciler, tarihsel sorunları analiz etme gibi bilişsel; empati kurma gibi duyuşsal becerileri geliştirdikleri, kendi kapasiteleri ile ilgili keşiflerde bulundukları ve buna bağlı olarak yaratıcı problem çözme becerilerinin geliştiği, böylece yaptıkları inceleme sonucunda tarihsel soruları/sorunları ele almada bir yöntem geliştirdikleri de görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The impact of dealing with historical questions in history teaching with creative thinking techniques on historical problems analysis and decision making skills
2020
Yazar:  
Özet:

As an area where the methods of history writing are influenced in the same direction as the developments in the West, the methods of history teaching are continuing in Turkey as well. In this sense, the teaching of history is recognized as important for today to acquire the student's skills of historical thinking. In addition to the development of these skills, it is also observed that the scope is expanded. As one of these aspirations, Douma’s Creative Historical Thinking Approach and its recommendation to take advantage of historical questions to develop this skill is incorporated into historical thinking skills with historical problem analysis and decision-making skills. This study, designed to see the impact of dealing with historical issues/problems with creative thinking techniques on the historical problem analysis and decision-making skills, is an action research study. The research study group consists of students of a ninth class, with the existence of 30 of the Haydarpaşa High School located in Istanbul Üsküdar in the 2018-2019 academic year, and their history teacher. The work group is determined by intentional (measured) sample method. The data was collected with forms created for the applications made from students and written opinions received from the teacher. The data was analyzed with the help of the MAXQDA 2018 data analysis program with the content analysis method. During the research process, students developed cognitive skills such as analyzing historical problems; empathy building; they were in discoveries about their own capabilities and therefore developed creative problem-solving skills, so they developed a method of addressing historical questions/problems as a result of their study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.140
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences