Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 73
 İndirme 3
OECD ÜLKELERİNDE KADINLARIN SOSYO-EKONOMİK STATÜSÜNÜN ENTROPİ-ARAS BÜTÜNLEŞİK YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmadaki amaç, OECD ülkelerinde kadınların sosyo-ekonomik statüsünün Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleriyle analiz edilmesidir. Sosyo-ekonomik statüyü etkileyen 9 faktör belirlenmiştir. Bu faktörler, kadınlarda kişi başına düşen gelir (GDP), kadınlarda istihdam oranı, kadınlarda işgücüne katılım oranı, kadın ilköğretim okullaşma oranı, kadın ortaöğretim okullaşma oranı, kadın yükseköğretim okullaşma oranı, kadınlarda ortalama yaşam beklentisi, kadınlarda politik katılım oranı ve cinsiyete dayalı insani kalkınma endeksi (HDI) şeklindedir. Analizde ÇKKV metotlarından Entropi ve ARAS yöntemleri kullanılmıştır. OECD ülkelerin 2010-2017 arası döneme ait verileri kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucuna göre, kadınların sosyo-ekonomik statüsü açısından en iyi durumda olan ilk üç ülke sırasıyla Norveç, İzlanda ve İsveç olurken, kadın statüsü açısından Japonya ve Macaristan son iki sırada yer almıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the socio-economic status of women in OECD countries by the ENTROPI-ARAS method
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to analyze the socio-economic status of women in OECD countries through the methods of multi-critical decision making. There are nine factors that affect the socio-economic status. These factors include the income per person (GDP) in women, the employment rate in women, the participation rate in women, the participation rate of women in primary education, the participation rate of women in secondary education, the participation rate of women in higher education, the average life expectancy in women, the political participation rate in women and the gender-based human development index (HDI). In the analysis, entropy and ARAS methods were used from the CKKV methods. The data of the OECD countries for the period 2010-2017 were used. According to the analysis, the first three countries with the best social and economic status of women were Norway, Iceland and Sweden, respectively, while Japan and Hungary were in the last two places in terms of women’s status.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 763
Atıf : 5.707
2023 Impact/Etki : 0.2
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi