Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 1
İslamofobik Nefret Söylemi Aracı Olarak "Mem"ler
2022
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada çevrim içi nefretin en çok görüldüğü alanların başında gelen İslamofobik nefret söyleminin, uzun bir süredir dijital dünyadaki mizahı domine etmekte olan, Türkiye’de yaygın adıyla ‘caps’ olarak kullanılan ‘internet mem’leri aracılığıyla hangi türlerde gerçekleştiği ve Müslümanların, İslamofobik memlerdeki temsili ele alınmıştır. Nitel bir araştırma yöntemi olan tematik analiz yöntemiyle İslamofobik memler, tema ve alt temalara ayırılmış ve memler üzerinden İslamofobik nefret söyleminin çevrim içi mecradaki temsilinin doğası keşfedilmeye çalışılmıştır. İslamofobik içeriklerden oluşturulan veri setinden elde edilen çıktılara göre öncelikle ofansif metin ve zararsız görsel içeren memler, zararsız metin ve ofansif görsel içeren memler ve hem ofansif metin hem de ofansif görsel içeren memler olmak üzere içeriklerin bir kategorisi oluşturulmuş ve veri setindeki memlerin kodlanmasının ardından ortaya ‘Şiddet’, Cinsiyetçilik’, ‘Tek Tipleştirme’ ve ’İnsan dışılaştırma’dan oluşan ana temalar çıkartılmıştır. Medya ve aşırı sağ tarafından ‘Terör’ ve ‘Şiddet’ üzerinden Müslümanlara kalıp yargılar biçilmesi yeni bir olgu değildir. Ancak ofansif ve kara mizah ögeleri barındıran memlerin, Müslümanları insan dışılaştıran yaklaşımları İslamofobinin boyutunun herhangi bir nefret dolu davranışı engelleme mekanizmasının olmadığı bir ortamda nerelere varabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

"memes" As An Islamophobic Hate Speech Tool
2022
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

This study examines online Islamophobic hate speech through 'internet memes', commonly known as 'caps' in Turkey, and the representation of Muslims in Islamophobic memes. Islamophobic memes were divided into themes and sub-themes through thematic analysis, which is a qualitative research method. Thus, the nature of the online representation of Islamophobic hate speech through memes has been tried to be explored. First, a category of content was created: memes with offensive text and harmless images, memes with harmless text and offensive images, and memes with both offensive text and offensive images, and secondly, by coding the content in the dataset, the themes of 'Violence,' 'Sexism,' 'Stereotyping,' and 'Dehumanization' were reached. These categorizations and themes were created according to the output obtained from the data. It is not a new phenomenon that the media and the far-right cast stereotypes on Muslims through ‘Terror’ and ‘Violence’. However, the dehumanizing approaches of Muslims by memes with offensive and dark humor show how far the dimension of Islamophobia can go in an environment where there is no mechanism to prevent any hateful behavior.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






TRT Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.709
2023 Impact/Etki : 0.225
TRT Akademi