Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 4
İslamofobi Bağlamında Kodlanmış ve Açık Ayrımcı Dile Bakmak: İslamofobik Nefret Söylemi Açısından Bir Kategorizasyon Çabası
2022
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma sistematik bir literatür taramasıyla beraber İslamofobik nefret söyleminin incelenmesi açısından bir kategorizasyon ortaya koyma çabasındadır. Bu amaç, literatürde İslamofobik söylemlere yönelik bir kategorizasyonun bir bütün halinde olmaması, eş deyişle parçalı bir biçimde pek çok farklı çalışmada olması nedeniyle araştırmacıların bu söylemlerle ilgili araştırmalarında kullanacakları tam bir kategorizasyon şematiğinin olmaması problemine dayanır. Web of Science’da son 10 yıl kriteri gözetilerek “İslamophobia” terimi ile yapılan aramada en çok alıntı sayısına ulaşan 200 çalışma indirilerek İslamofobik söylem konusunda hangi temaların ön plana çıktığının anlaşılması adına betimsel analiz yapılmıştır. Bu analiz sayesinde İslamofobik bir söylemin “kültürel”, “güvenlik”, “ekonomik”, “hukuk”, “demografik”, “elitlere ve politik doğruculuğa eleştiriler” ve “İslamofobinin inkârı ve tersine ırkçılık” olmak üzere 7 boyutta ortaya konulabileceği tespit edilmiştir. Bu çalışmanın başka bir amacı da internetin kontrolü zor yapısından ötürü nefret söylemini körükleyen bir katalizör rolü oynamasıyla açık ayrımcı dilde olan artışı ortaya koymaktır. Eş deyişle Müslümanlara karşı örneğin güvenlik boyutundaki bir İslamofobik söylem hem “Müslüman sığınmacıdan barbarca saldırı” şeklindeki kodlanmış dille hem de “tüm Müslümanlar teröristtir” şeklindeki bir açık ayrımcı dille ifade edilebilir. Bu alana teorik bir katkı vermek amacıyla çalışmada söylem topluluğu ve ayrımcı alt-söylem kavramları ortaya konmuş ve bunların İslamofobik nefret söyleminin boyutları ile olan ilişkisine yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigating Coded Language and Overt Discriminatory Practices In The Context Of Islamophobia: A Categorization Effort In Terms Of Islamophobic Hate Speech
2022
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

This study’s problem is that there is no complete categorization that researchers will use in their studies on Islamophobic discourses. Applying last ten years criteria, “İslamophobia” was searched in Web of Science and then 200 studies with the highest citation rate were downloaded. After that, a descriptive analysis was conducted in order to understand which themes came to the fore in the subject. Thanks to this analysis, it has been determined that an Islamophobic discourse can be put forward in 7 dimensions: "cultural", "security", "economic", "law", "demographic", "criticism of elites and political correctness" and "denial of Islamophobia and reverse racism". Another aim of this study is to reveal the increase in overt discriminatory practices. In other words, an Islamophobic discourse against Muslims, for example in the security dimension, can be expressed both with a coded language such as "barbaric attack by a Muslim asylum seeker" and with an overt discriminatory practices such as "all Muslims are terrorists". To make a theoretical contribution to this field, the concepts of discourse community and discriminatory sub-discourse have been put forward. And lastly, it was aimed to understand the relationship of those concepts and dimensions of Islamophobic hate speech.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








TRT Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.593
TRT Akademi