Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 66
 İndirme 31
Tarihi Coğrafya Bakımından Önemli Bir Kaynak: Cihannüma
2009
Dergi:  
Coğrafi Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu yıl Kâtip Çelebi’nin doğumunun 400. yılıdır. Bu nedenle Unesco 2009 yılını Kâtip Çelebi yılı olarak kabul etmiştir. Bunun anısına burada, Kâtip Çelebi’nin Cihannüma adlı eseri coğrafya bakımından incelenip tanıtılmıştır. Kâtip Çelebi’nin hayatı ve eserleri hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Araştırmaların çok az kısmı Kâtip Çelebi’nin coğrafya eserlerini ele almaktadır. Doğuda Hacı Halife, batıda ise Hacı Kalfa olarak tanınan Kâtip Çelebi, yaşamı içerisinde birçok eser yazmıştır. Bu eserlerin bir kısmı tarihi coğrafya bakımından oldukça önemlidir. Kâtip Çelebi doğu ve batıda yazılmış olan coğrafya eserlerini ve atlaslarını takip etmiştir. Bu eserlerden coğrafyanın ne kadar önemli olduğunu anlayan Kâtip Çelebi, gidilemeyen yerlerin coğrafya eserleri aracılığıyla öğrenilebileceğini belirtmektedir. Bunun sonucu olarak yazar iki tane Cihannüma adlı coğrafya eseri yazmıştır. Birincisi doğu düşünürlerinin görüşlerine göre yazılmıştır. Ancak, birinci Cihannüma’nın batının coğrafya görüşlerine uymadığını gören Kâtip Çelebi 1650-1655 yılları arasında ikinciyi yazma gereğini duymuştur. Ayrıca Kâtip Çelebi coğrafyada kartografya konusunun ve harita yapmanın önemi üzerinde de durmuştur. Buna bağlı olarak coğrafya kitaplarına harita koymanın gerektiğini de belirtmektedir. Bu sebeple Merkator Atlası’nı da çevirmiştir. Daha sonra İbrahim Müteferrika, Cihannüma’nın önemli bir coğrafya eseri olduğunu görünce 1732 yılında basmıştır. Ancak İbrahim Müteferrika, bastığı bu esere bazı eklemeler de yapmıştır. Böylece Kâtip Çelebi ve Cihannüma adlı eseri, kısa zamanda batıda ve doğuda tanınmıştır. Toplam 762 sayfa olan Cihannüma, Bölgesel Coğrafya özelliğinde yazılmış bir eserdir. Eser dünyanın kıtaları ve birçok ülkesi hakkında bilgi vermektedir. Bu esere 38 şekil konulmuş olup bunların 25 tanesi haritadır. Cihannüma denizlerden, karalardan, adalardan, akarsulardan, yerleşmelerden, yollardan ve ekonomik etkinliklerden de söz etmektedir. Kâtip Çelebi bütün bunları daha önce kullanılmayan coğrafya yöntemleriyle okuyucuya sunmuştur. Eser bütünüyle Tarihî Coğrafya bakımından önemli bir kaynaktır

Anahtar Kelimeler:

an important resource in historical geography
2009
Yazar:  
Özet:

due to this year is completely the 400th birthday of kâtip ganglebi 2009 was accepted as the year of the month of the gangs by unesco mariin the memory of the creation of the world and the change of the change of the change in the change of the change of the change of the change of the change in the change of the change of the change in the order of a lot of researches abut in the people's life of the lives of a few of them are impossible to learn the leadership of the creation of the leader of the "they halife" in the east of the world and "in" was written in the leader in the decision of the decision of the decision of the change in the decision of the change in the change in the decision of the decision of the change in the decision of the decision of the change in the change in the decision of the decision of the change in the change in the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the change of the

Anahtar Kelimeler:

An Important Source For Historical Geography: Cihannuma
2009
Yazar:  
Özet:

Due to this year is the 400th birthday of Kâtip Çelebi, 2009 was accepted as the year of Kâtip Çelebi by Unesco. In the memory of this, the achievement of Kâtip Çelebi “Cihannüma” has been analysed and introduced at geographical point in this work. There are a lot of researches about Kâtip Çelebi and his life. A few of them are about his geographical achievements. Being known as “Hacı Halife” in the East of the World and “Hacı Kalfa” in the West, Kâtip Çelebi wrote numerous achievements during his life. Some of them is considerably important for historical geography. Kâtip Çelebi examined the geographical achievements written in the East and the West. He understood from them how important geography is and indicated that the places, which can not be gone, can be learnt from geographical achievements. Then he wrote two books called as Cihannüma”. He wrote the first book according to the opinions of the people who consider right. However this book didn’t adapt the geographical views of the West. Therefore between 1650-1655 he wrote the second book. Besides, Kâtip Çelebi emphasised on the importance of the cartography and making map in geography. Accordingly, he specified the necessity of maps in the geography books. For this reason, he translated Mercator Atlas. In 1732 İbrahim Müteferrika published “Cihannüma”, when he saw the importance of this geographical achievement. He added some extra information to this achievement. At the end, Kâtip Çelebi and his achievement “Cihannüma” were known at short notice in the West and the East of the World. Being 762 pages, Cihannüma is an achievement of Regional Geography. It informs about the continents and many of countries of the Wold. There are 38 shapes in this achievement and 25 of them are maps. Seas, continents, islands, rivers, settlements, roads, economical activities are also mentioned in Cihannüma. Kâtip Çelebi offered all of thems by geographical methods, which were not used before. The achievement is completely important for historical geography

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Coğrafi Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 276
Atıf : 2.681
2023 Impact/Etki : 0.333
Coğrafi Bilimler Dergisi