Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 158
 İndirme 31
 Sesli Dinleme 2
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE VEBA HASTALIĞI VE KOLEKTİF BİLİNÇ: “ÇAĞIMIZIN VEBASI” SÖYLEMİNİN KÖKENLERİ
2019
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma da Antik Çağ’dan günümüze kadar, toplumların karşılaşmış oldukları salgın hastalıklara özellikle veba hastalığına yükledikleri metaforik çağrışımları seçilen haberler üzerinden irdeleyebilmek için veba hastalığının tarihi, siyasi ve edebi etkisi üzerinde durulur. Salgın hastalıklar tarihinin insanlık tarihinin başlamasından daha önce var olduğu kabul edilir. Sıtma, frengi, cüzzam, tifo, kolera ve veba gibi bulaşıcı hastalıklar felaketle sonuçlanmış ve insanlığın kolektif bilincinde veba adı üzerinden yıkımın genel adına dönüşmüştür. Veba hastalığının seçilen haberler üzerinden metaforlarını incelemek için veba hastalığının doğal, siyasi ve dini tarihi ele alınmıştır. Antik Çağlardan itibaren veba hastalığının, Tanrıların cezası ve laneti olarak değerlendirilmesi ve bu hastalıklardan başkasının sorumlu tutulması, Orta Çağ’da, tek Tanrılı inançların benimsenmesiyle, Allah’ın gazabı olmuş ve cezadan sorumlu günah keçisi arayışı olarak devam etmiştir. Vebaya yüklenen metaforlar ile ele aldığımız yirmi birinci yüzyıl haberlerinde de ideolojik bir söylem olarak veba hastalığını biyolojik olarak değerlendirmekten ziyade, zihniyetler tarihi bakımından incelemekteki amaç insan bedeni üzerinde yapılan etnik, dinsel, kültürel, etik ve toplumsal değişimi ve dönüşümün yarattığı metaforları gösterebilmektir. Antik Çağ’da veba hastalığı ile başlayan bireyleri ve toplumları damgalama sürecinin günümüze kadar ulaşan metaforlarını çözümleyebilmek adına; tıbbi, etik, sosyo-kültürel, ekonomik, politik etkenler göz önüne alınarak, veba hastalığının tarihsel boyutları incelendikten sonra araştırmanın “Sonuç” bölümünde seçilen haberler üzerinde tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2019
Yazar:  
0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 25
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research