Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 34
 İndirme 13
Mu’attıla Düşüncesi ve Günümüze Yansımaları
2019
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yaratıcının sıfatlardan tecrit edilmesi anlamındaki mu’attıla düşüncesi İslâm’ın ikinci asrının ilk yarısında ortaya çıkmış ve Mu’tezile mensupları tarafından dile getirilen beş prensipten ‘tevhid’ ilkesi bağlamında savunulmuştur. Birçok felsefî/siyâsi ekol tarafından da dile getirilen ta’tîl meselesi sıfatlardan soyutlanmış bir Tanrı algısını beraberinde getirirken, özellikle kelam sıfatının bir tezahürü olan vahyin temsil ettiği Kur’ân’ın da mahluk olduğu iddiasına mesnet teşkil etmiştir. İlk zamanlarda tenzihî bir yöntem gibi tasavvur edilen ta’tîl meselesi Kur’ân’ın mahlûk olduğu iddiası ile birlikte siyasi bir krize dönüşmüş ve Hicrî üçüncü asırla birlikte Abbâsi devleti halifesi Me’mun tarafından bir devlet meselesi haline getirilmiştir. İslam tarihinde ‘mihne’ diye anılan olayların vukuuna sebep olan bu konu uzun yıllar İslam alimlerinin de gündemini meşgul etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Mu’attıla Düşüncesi ve Günümüze Yansımaları
2019
Yazar:  
Özet:

The idea of the creator's isolation from the qualities appeared in the first half of the second century of Islam and was defended in the context of the "tevhid" principle of the five principles expressed by the members of the Mu'tezile. Many philosophical/philosophical ecols also expressed the ta’tîl issue brings with it a perception of God out of the qualities, especially a manifestation of the qualities, which represents the revelation of the Qur’an that is also a creature. In the early days, the ta’tîl issue, which was described as a tenzihi method, became a political crisis with the claim that the Qur’an was a substance, and with the Hicri third century it was made a state issue by the Abbâsi state califf Me’mun. This issue, which has caused the vuku of the events referred to as 'mihne' in the Islamic history, has been busy with the agenda of Islamic scientists for many years.

Thought With Muaattilah and Its Reflections To Today
2019
Yazar:  
Özet:

В первой половине второго столетия ислама, мысли Muattilah автора в смысле изоляции от прилагательных были защищены в контексте принципа значения единства m от пяти принципов, выраженных членами Mutazilah. Хотя проблема Бога, которая также выражается во многих философских / политических школах, объединяет восприятие Бога, которое абстрагируется от прилагательных, оно составляет основу для утверждения, что Коран, который представлен откровением, которое является проявлением титула калама, также создан. Вначале вопрос мысли, который задумывался как определенный метод, был превращен в политический кризис с утверждением, что Коран был создан, а с третьим восхождением хиджры он был превращен халифом в государственный вопрос Аббасидского государства. Этот вопрос, вызвавший события, известные как «михне» в истории ислама, занимал повестку дня исламских ученых на протяжении многих лет.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.219
2023 Impact/Etki : 0.083
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi