Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 75
 İndirme 18
Dijital Ortamda Sapkınlık: Siber Zorbalık
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin amacı, siber zorbalık (cyberbullying) ve siber taciz (cyberharassment) üzerine yapılan bilimsel araştırmalara genel bir bakış sağlamaktır. Dijital dünyada gerçekleşen bu saldırıların, teknolojideki gelişmelerle birlikte her yıl arttığı görülmektedir. Dijital cihazlar aracılığıyla, bir fail veya bir grup tarafından bir bireye karşı tekrarlanan saldırılara, ve onu utandırmayı hedefleyen eylemlere, siber zorbalık isminin verildiğini görmekteyiz. Zorbalık gibi, bu tür şiddetin de kurbanının hayatı üzerindeki etkisi derindir ve bazı durumlarda intihara dahi yol açabilmektedir. Tarihte ve dünya literatüründe, bu sanal dünyada gerçekleşen saldırının, sistematik olarak okullarda yaşanan akran zorbalığın bir uzantısı olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Bu durum, bu sözü geçen saldırıların neden hep genç kitlelerine yönelik, özel veya sürekli bir « gençlik » fenomeni olarak algılandığını açıklar. Oysa, bu makalede göstermek istediğimiz olgu, toplumdaki herkesin, yaşı ne olursa olsun, bu dijital saldırıların kurbanı olabileceğidir. Ayrıca, bu çalışmada, buna ilave olarak bazı diğer yeni tür çevrimiçi saldırının da literatüre dahil edilmesi ve aşağılanma olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Örnek olarak, « Mutlu tokatlama » (happy slapping)’yı ele alıyoruz: bunun gibi saldırılar, tekrarlanmasa ve geleneksel « zorbalık » tanımındaki « süreklilik » özelliği taşımasa bile, kurbanın itibarını etkilemekte ve aşırı psikolojik sıkıntıya neden olmaktadır. Burada, akademik literatürde kullanılan terimlerin başka bir açıdan da kavramsallaştırmasını öneriyoruz. Bu yaklaşımın, farkındalık kampanyalarının ve önleme programlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler:

The Digital Environment: Cyber Abuse
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this article is to provide an overview of scientific research on cyberbullying and cyberharassment. These attacks occur in the digital world are seen to increase every year with technological developments. Through digital devices, we see the repeated attacks against an individual by a file or group, and the actions aimed at shameing him, being named cyber harassment. Like harassment, this kind of violence has a profound impact on the victim’s life and in some cases it can even lead to suicide. In history and world literature, we see that this attack in the virtual world is considered an extension of the systematic co-agression in schools. This situation explains why these alleged attacks are always perceived as a particular or constant « youth » phenomenon against the youth masses. However, the fact we want to show in this article is that everyone in society, no matter the age, can be the victim of these digital attacks. In addition, in this study, we argue that, in addition to this, some other new types of online attacks should also be included in literature and considered as insult. For example, we are dealing with « happy slapping » (happy slapping): such attacks, even if they do not repeat and do not carry the « continuity » character in the traditional « torture » definition, affect the victim's reputation and cause extreme psychological disorders. Here, we recommend that the terms used in academic literature be conceptualized from another point of view. We believe that this approach will contribute to the development of awareness campaigns and prevention programs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






2011


Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences