Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
UYGULAMALI HALK BİLİMİNİN KENT TURİZMİNE KATKISI: MARDİN ÖRNEĞİ
2024
Dergi:  
Motif Academy Journal of Folklore
Yazar:  
Özet:

Kültürel turizm; Türkiye ve dünyada yaz turizmi, deniz turizmi ve kış turizmi ile birlikte en çok tercih edilen turizm türlerinden biri hâline gelmiştir. Kültürel turizmde öne çıkan unsurlar; kültürel miras konumundaki mekânlar, müzeler, şehrin ruhunu yansıtan çarşılar, restoranlar, hamamlar, çeşmeler, doğal oluşumlar, tarımsal faaliyet alanları gibi mekânlardır. Kültürel mekânların yanında inançlara bağlı ritüeller, danslar, eğlenceler ve mutfak kültürü gibi folklor malzemeleri de son yılların dikkat çeken kültürel turizm mekân ve etkinlikleri arasında yer almaktadır. Kent folklorunun geçmişle bağını koparmadan güncel koşullara ayak uydurarak kimi zaman ise bu koşullardan istifade ederek kendini gerçekleştirmesi önemlidir. Gelenek ancak bu sayede bugüne ve yarınlara taşınabilir. Türkiye’de somut olmayan kültürel miras projesi sözleşmenin kabulünden bugüne ülke çapında atalar mirası olan gelenek-görenek, mekân ve uygulamaların korunmasında ciddi adımlar atılmıştır. Mardin özelinde de 2002 yılından bu yana devam eden somut olmayan kültürel miras sürecinde son yıllardaki olumlu gelişmeler kentin tarihî ve kültürel dokusunun öncelikle korunması ve daha sonrasında tanıtılması adına önemlidir. Konuyla ilgili kamu kurumlarının mevcut çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada son yıllardaki uygulamalı halk bilim örnekleri tanıtılıp mevcut olmayan veya kısmen yetersiz olan uygulamalar ele alınmıştır. Mevcut olmayan uygulamalı halk bilim örnekleri ele alınarak kent turizminin gümüş, bakır alışverişi ve sınırlı tarihî mekân gezilerinden farklı bir noktaya taşınabilmesine katkı sağlanması için önerilerde bulunulmuştur. Kentte birçok uygulamanın bir merkezde gerçekleştirilebildiği “yaşayan müze”ye ek olarak açık hava faaliyetlerine uygun kültürel mekânların tanzimi de öneriler arasında yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Contribution Of Applied Folklore To Urban Tourism: The Case Of Mardin
2024
Yazar:  
Özet:

Cultural tourism has become one of the most preferred forms of tourism globally, along side summer, sea, and winter tourism. Keyelements in cultural tourism in clude places of cultural heritage, museums, markets reflecting the city's spirit, restaurants, baths, fountains, natural formations, and agricultural areas. Inaddition to cultural spaces, folklore materials such as rituals based on beliefs, dances, festivities, and culinary culture have gained prominence in recent years among cultural tourism venuesand activities. It is crucial for urban folklore to maintain its connection with the past while adapting to contemporary conditions and sometimes leveraging them for self-realization. Only through this process can tradition be carried forward to the present and future. Since the acceptance of the intangible cultural heritage Project contract in Turkey, significant steps have been taken nation wide to preserve an cestral traditions, customs, places, and practices. The positive developments in the intangible cultural heritage process in Mardin since 2002 are important for the preservation and subsequent promotion of the city's historical and cultural fabric. Public institutions continue the iron going efforts on thesubject. In this study, practical folklore examples from recent years are introduced, and existing orpartially inadequate practices are addressed. Recommendations have been proffered to facilitate there location of urban tourism to a distinctive paradigm by addressing non-existent practical folklore examples. This initiative aims to transcend the prevalent pursuits of silver and coppercommerce, as well as constrained historical site excursions. The arrangement of cultural spaces suitable for outdoor activities is also proposed among there commendations, in conjunction with the existing "living museum" where numerous activities are centralized in a single center within the city.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Motif Academy Journal of Folklore

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.101
Atıf : 1.283
2023 Impact/Etki : 0.201
Motif Academy Journal of Folklore