Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 107
 İndirme 17
OKUDUĞUNU ANLAMA VE AKILDA TUTMA BECERİLERİ BAKIMINDAN BASKI VE DİJİTAL KİTAP OKUMANIN KARŞILAŞTIRILMASI
2020
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, ilkokul 2. sınıf öğrencilerinde dijital kitap okuma ve baskı kitap okumanın akılda tutma ve okuduğunu anlama becerileri bakımından incelenmesidir. Dijital kitaplar, teknolojinin gelişmesi sonucu baskı olan her şeyin dijital ortama aktarılmasıyla bir gereksinim haline gelmiştir. Dijital kitaplar metin, ses, resim, video gibi içeriklerle hazırlanabilmektedir. Bu araştırma 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Ankara/ Etimesgut’a bağlı Bağlıca İlkokulunda okuyan 30 ikinci sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Bu öğrencilerin yaş ortalamaları (N=30) 7’dir. Araştırma nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma bir desene sahiptir. Araştırmada ön test, son test kontrol gruplu yarı deneysel bir yöntem izlenmiştir. Ayrıca öğrencilerle bireysel görüşmeler ve odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Veriler oluşturulurken öğrenciler 2 gruba rastgele atanmıştır. Bu iki gruptan biri rastgele yöntemle dijital kitap okuma grubu, diğeri de baskı kitap okuma grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu 15 öğrenci, kontrol grubu 15 öğrenciden oluşmuştur. Öğrencilere ön test ve son test olarak “Garfield” görselli 1-6. sınıflar için okumaya yönelik tutum ölçeğinin Türkçeye uyarlanan çalışması (Kocaaslan, 2016) uygulanmıştır. Ölçeğin, Türkçe formu için Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı .88 bulunmuştur. Ölçek üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda ölçeğin Türkçe formunun bu araştırma grubu için geçerli ve güvenilir olduğu düşünülmektedir. Dijital kitap okuyan öğrenciler uygulama sürecini dijital kitap okuyarak tamamlamıştır. Uygulama, haftada 2 ders saati olmak üzere toplam 5 hafta ile sınırlandırılmıştır. Gruplardaki farklılıkları tespit etmek için araştırmacıların geliştirdiği “Akılda Tutma ve Okuduğunu Anlama Anketi” uygulanarak frekans aralığı tespit edilip okuduğunu anlamanın akılda kalıcılığı sınanmıştır. Araştırma sonucunda dijital kitap okuyan grup ile baskı kitap okuyan grupta okuduğunu anlama ve akılda tutma becerileri arasındaki fark aranmıştır. Ön test ve son test sonuçlarına One-Way ANOVA (Tukey’s Method) ölçeği uygulanmıştır. Uygulanan ölçekte ön testte anlamlı bir fark görülmezken son-test sonuçlarına bakıldığında dijital kitap okuyan grubun baskı kitap okuyan gruba göre daha olumlu bir tutum içinde olduğu görülmüştür (P<0.05). Ön test ve son test puanları karşılaştırıldığında cinsiyetler arası farka rastlanmıştır (P<0.05). Hem dijital hem baskı kitap okuyan kızların puanları hem dijital hem baskı kitap okuyan erkeklerden daha yüksektir. Ayrıca okuduğunu anlama becerisinin baskı kitap okuyan kızların dijital kitap okuyan kızlardan daha yüksek olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Understand and understand the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge.
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this research is to study in primary school 2nd grade students in terms of digital book reading and printing books reading in mind and understanding what they read. Digital books have become a requirement with the transfer of everything that is printed as a result of the development of technology to the digital environment. Digital books can be prepared with content such as text, audio, picture, video. This study was conducted with 30 second-class students studying at the Basic Primary School connected to Ankara/Etimesgut during the spring period of the 2018-2019 educational year. The average age of these students (N = 30) is 7. The research has a karma design in which qualitative and quantitative methods are used together. The study followed a semi-experimental method with the first test, the last test control group. There were also individual conversations with students and focused group conversations. Students were randomly assigned to two groups when data was created. One of these two groups is randomly identified as a digital book reading group and the other as a printed book reading group. The experiment group consists of 15 students, and the control group consists of 15 students. The study adapted to Turkish of the scale of attitude to read for visual 1-6. classes "Garfield" as a pre-test and final test (Kocaaslan, 2016) was implemented. The Cronbach alpha internal consistency ratio for the Turkish form was .88 of the measurement. The assessments on the scale indicate that the Turkish form of the scale is valid and reliable for this research group. Students who read digital books have completed the application process by reading digital books. The application is limited to a total of 5 weeks, including 2 lessons per week. In order to identify the differences in groups, the researchers developed the "Mindful and Reading Understanding Survey" by applying the frequency range and the durability of understanding that it is read was tested in mind. The study found the difference between the group who read digital books and the group who read print books and the ability to understand and keep in mind. One-Way ANOVA (Tukey’s Method) scale is applied to the pre-test and final test results. In the applied scale there is no meaningful difference in the pre-test while the final test results show that the digital book-reading group is more positive than the printing book-reading group (P<0.05). The gender difference was found when compared the pre-test and final test scores (P<0.05). The scores of girls who read both digital and print books are higher than men who read both digital and print books. It has also been shown that the ability to understand what you read is higher than the ability to read the digital books by girls.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.192
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi