Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 2
Irak Siyasetinin Kutuplaşmasında Politik Psikolojik Faktörler (2003-2006)
2022
Dergi:  
Journal of TESAM Akademy
Yazar:  
Özet:

Saddam Hüseyin rejimi sonrası Irak’ta geçiş döneminde yeni bir siyasi yapılanma oluştu. Demokratikleşmeye geçiş sürecinde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ulus-altı siyasi hareketler ön plana çıkarıldı. Saddam Hüseyin sonrası devlet kurumları 2003-2005 yılları arasında geçiş sürecinde inşa edildi. Söz konusu dönemde oluşan yapılanmanın Irak’ı başarılı kılmadığı günümüzde anlaşılmaktadır. Irak istikrarsız bir ülke olarak tanımlanmaktadır. Terör örgütlerinin faaliyetleri ve toplumsal ayaklanmalar Irak’ın istikrarsız bir ülke olduğunu göstermektedir. Ancak, Irak toplumunun büyük bir çoğunluğu 2005 yılında yapılan ilk seçimde ülkeyi başarısızlığa götüren söz konusu ulus-altı siyasi partilere oy vermiştir. Bu çalışmada, Irak Devleti’ni başarılı kılmayan ulus-altı siyasi partilere verilen toplumsal desteğin sebepleri irdelenmiştir. Vamık Volkan, belli koşullarda ulus-altı grupların kutuplaştığı ve kendi geniş grup kimliği doğrultusunda hareket ettiğini çalışmalarıyla ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, politik psikolojik kavramlara başvurularak Irak toplumu dönemin şartları içinde anlamaya çalışılmıştır. Çalışmada, Iraklıların politik psikolojik tutumlarını ölçecek veriler toplanmıştır. Ardından toplumsal kutuplaşma ve ulus-altı partilere desteğin nedenleri analiz edilmiştir. Çalışmada, bir ülkede yeni bir durum ortaya çıktığında ve bu durum ulus-altı gruplarda tehdit hissi uyandırdığında, ulusaltı grupların bu durumu politik davranışlarına yansıttıkları sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Political Psychological Factors In The Polarization Of Iraqi Politics (2003-2006)
2022
Yazar:  
Özet:

A new political structuring took place in Iraq after 2003. During this period, sub-national political movements came to the fore along with the United States (USA). Institutions of the Iraqi state after Saddam Hussein were formed in 2003-2005. This structure does not make Iraq successful today. However, in the 2005 elections, a large part of Iraqi society cast their votes for sub-national parties. The study aims to analyze the reasons behind the social support of ethnic parties which do not allow Iraq to be a successful state. For this purpose, political psychological concepts were used to understand the Iraqi society within the conditions of the period. The data reflecting the political psychological attitudes of Iraqis were collected and the reasons for social polarization and support for ethnic parties were analyzed. In this study, it was concluded that when a new situation arises in a country and sub-national groups feel threatened, they tend to polarize and reflect it on their political behavior.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of TESAM Akademy

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 588
2023 Impact/Etki : 0.149
Journal of TESAM Akademy