Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 73
 İndirme 22
Makroekonomik Kırılganlığın Ölçülmesi: Balkan Ülkeleri ve Türkiye İçin Karşılaştırmalı Bir Analiz
2020
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ülkelerin makroekonomik göstergelerini iç ve dış konjontürdeki gelişmelerden olumsuz yönde etkileyen ve ülke ekonomilerinde risk ve belirsizliği artırarak istikrarsızlığa yol açan sorunlar şeklinde tanımlanan kırılganlık kavramı, son dönemlerde dünya ekonomisinde yaşanan istikrarsızlıklar ve krizler nedeniyle ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmada 2007-2017 dönemi için Türkiye ve Balkan ülkelerinin makroekonomik kırılganlığı karşılaştırmalı olarak analizi amaçlanmaktadır. Bu çerçeveden hareketle makroekonomik kırılganlıkla ilgili literatür incelenmesi yapılmış, Türkiye ve Balkan ülkelerinin çeşitli temel ekonomik göstergeler üzerinden performansları analiz edilmiştir. Analizde makroekonomik kırılganlığı ölçmek için mali kırılganlık  (bütçe dengesi/GSYH, kamu borcu/GSYH), finansal kırılganlık  (özel sektöre yurtiçi kredilerin GSYH oranı, yıllık kredi büyüme oranları)  ve dış kırılganlık  (cari denge/GSYH, döviz rezervi/GSYH)  olmak üzere altı temel değişkenden faydalanılmıştır.  Yapılan karşılaştırmada, Türkiye ekonomisinde kırılganlığa yol açan unsurların cari denge/GSYH,  yıllık kredi büyüme oranı ve döviz rezervi/GSYH olduğu tespit edilirken, Bulgaristan döviz rezervi/GSYH, bütçe dengesi/GSYH ve kamu borcu/GSYH’de, Kosova bütçe dengesi/GSYH, yurtiçi kredi büyümesinde kırılganlığı en az olan ülkeler olmuştur. Yunanistan cari denge/GSYH, döviz rezervi/GSYH, bütçe dengesi/GSYH, kamu borcu/GSYH ve yurtiçi kredi büyümesindeki kırılganlıkları ile incelenen ülkeler içerisinde en kırılgan ülke konumundadır. 

Anahtar Kelimeler:

Measurement of macroeconomic vulnerability: a comparative analysis for the Balkans and Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The concept of vulnerability, defined as problems that have a negative impact on the macroeconomic indicators of countries from the developments in the internal and external conjuncture and that lead to instability by increasing risk and uncertainty in the country’s economies, has begun to come to the forefront due to instability and crises in the world economy in recent periods. This study aims to compare the macroeconomic vulnerability of Turkey and the Balkans for the period 2007-2017. From this framework, the literature on macroeconomic vulnerability has been studied and the performance of Turkey and the Balkans countries has been analyzed through various basic economic indicators. The analysis has taken advantage of six fundamental variables to measure macroeconomic vulnerability: financial vulnerability (budget balance/GDP, public debt/GDP), financial vulnerability (GDP of domestic loans to the private sector, annual credit growth rates) and external vulnerability (cost balance/GDP, currency reserve/GDP). In comparison, the elements that lead to vulnerability in the Turkish economy are the currency balance/GDP, annual credit growth rate and exchange reserves/GDP, while Bulgaria exchange reserves/GDP, budget balance/GDP and public debt/GDP, Kosovo budget balance/GDP, domestic credit growth have been the countries that have been vulnerable. Greece is in the position of the countries that are examined with its weaknesses in currency balance/GDP, currency reserve/GDP, budget balance/GDP, public debt/GDP and domestic credit growth.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.961
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi