Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 13
Birinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kayseri Vekillerinden Ahmet Rifat Çalıka
2018
Dergi:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ahmet Rifat Çalıka, hukuk ve siyaset adamı. Kayseri’de 1888 senesinde dünyaya gelen Çalıka, babası alay kâtibi olduğu için eğitim hayatına farklı şehirlerde devam etmek zorunda kalmıştır. Son olarak İstanbul Hukuk Mektebi’nden mezun olmuştur. Maydos Müdde-i Umimisi iken 1914 yılında Kayseri’ye belediye başkanı olan Rifat Çalıka, 1916 yılına dek bu görevini sürdürmüştür. Belediye Başkanı olduğu sırada Osmanlı Mebusan Meclisi’ne mebus seçilmiş ve 21 Aralık 1918 tarihinde Meclis feshedilinceye kadar görevde kalmıştır. Meclisin feshedilmesinin ardından tekrar belediye başkanı olmuş ve 1919 kadar da bu görevi üstlenmiştir. Sivas Kongresi sonrasında Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ne katılmıştır. Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla Ankara’ya gelerek I. Dönem milletvekili olmuştur. Rauf (Orbay) ve Fethi (Okyar)’ın meclise başkanlık ettiği hükümetlerde Adalet Bakanı olarak görevlendirilmiştir (16 Ağustos 1922-18 Ağustos 1923). Ancak Büyük Millet Meclisi’nde ilk meclisin lağvedilip ikinci meclisin oluşturulması döneminde bağımsız aday olan Çalıka, az bir oy farkıyla milletvekili seçilememiştir. Bu durumun ortaya çıkışında, her ne kadar uç noktada bir muhalefet yapmasa da, Meclis’te ikinci grup adı verilen muhalefet grubunda yer almış olmasının etkisi büyüktür. Meclise giremeyince siyaseti bırakmış ve ardından yine 1924-1925 yılları arasında belediye başkanlığı yapmıştır. Böylece farklı zamanlarda üç kez Kayseri Belediye Başkanı olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 567
2023 Impact/Etki : 0.14
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi