Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
YARATICILIK VE ŞİİR
2019
Dergi:  
Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hızlı bir şekilde gelişen ve değişen dünya içinde, bireyler söz sahibi olmak için diğer insanlardan daha farklı fikirlere, hayal dünyasına ve yaratıcılığa sahip olması gerekir. Ancak her insanda doğuştan var olan bu yaratıcılık özelliği ne yazık ki aile, eğitim sistemi ve çevrenin yanlış tutumlarıyla köreltilmektedir. Ailelerin baskıcı tutumu ve yaşam tarzı, eğitimde ezberci metin öğretimi, körelmenin sebeplerindendir. Oysaki eğitimde metinler arası okuma ve öğrenmenin yaratıcılıkta önemli sıçramalara imkân verdiği görülür. Bu makalede ise Torrence’nin yaratıcılık ve hayal gücüyle ilgili kuramının basamaklarını karşılayan şiir örnekleri verilmiştir. Bunun sonucunda yazınsal metinlerden olan şiirin, çağrışım ve söyleyiş estetiğinin oluşmasından dolayı şiirin her insanda farklı düşünce ve hayal dünyasının kapısını araladığı, yeni yaratıcıkların oluşmasına olanak verdiği görülmüştür. Mutlu ve sağlıklı yaşamı hedefleyen insanın her şeyden önce kendisini ve kendisi ile birlikte içinde yaşadığı dünyayı iyi tanıması gerekir, bu tanımalar insana acı tatlı pek çok duygu ve düşünceleri yaşatır. İnsanı olgunlaştıracak bu hayat tecrübeleriestetik biçimde sanata yansır. Sanatın her bir dalı estetik ve felsefi düşünce yansıtır. Özellikle şiir, şairinin duygu ve düşüncelerini yansıttığı kadar, okuyucusunun da duygu ve düşüncelerine de tercüman olur. Sanatın bütün dallarında olduğu gibi şiirde insanlığın evrensel dilini oluşturur. Eğitim fakültelerinde, özellikle Türkçe öğretmenliği bölümünde şiir, sadece temalar içinde bir metin olarak değil çok yönlü ele alınmalıdır. Duygu ve düşünceleri estetik ve felsefi yönüyle, hayal gücüne bağlı olağanüstü ifadesi ile bireysel gelişim için çok önemli olan şiir eğitimin önemli bir materyalidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi