Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
 İndirme 8
Osmanlı’nın Güney Siyasetinde-Yemen’de Hâkimiyet Mücadelesi ve Osmanlı Valileri (1850-1876)
2021
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır’ı fethini müteakip Osmanlı Devleti topraklarına katılan Yemen, tarihi geçmişi çok eskilere dayanan bir coğrafyadır. Aynı zamanda Osmanlı’nın hâkim olduğu sahanın en uzak noktalarından biri olan Yemen, Osmanlı idaresi altında sürekli olarak isyanların görüldüğü ve devamlı suretle hâkimiyet-nüfûz mücadelesinin yaşandığı bir alan olmuştur. XX. yüzyılın başlarına kadar -I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar- Osmanlı idaresi altında kalan Yemen vilayeti, Osmanlı merkezi için hem bir İslam halifesi olarak hem de Portekizlilerle mücadele hususunda da stratejik bir öneme sahiptir. Bu sebeplerden dolayı Osmanlı Devleti, valileri vasıtasıyla Yemen topraklarında hâkimiyetini sağlamaya çalışmıştır. Osmanlı’nın Yemen üzerindeki nüfûzunu sağlayabilmek için sarf ettiği yoğun siyaset, arşiv kayıtlarında da özellikle görülmektedir. Çalışmamızda, H. 1266-1293/M. 1850-1876 tarihleri arasında Yemen’de görülen isyanların bastırılması, dağ halklarının eşkıyalık faaliyetleri, asayişin temini ve vergiye zam yapılması için bölgeye asker sevk edilmesi gibi Osmanlı devlet merkezinin Yemen’deki hâkimiyetini tesis etme mücadelesi ve bu mücadelenin sahadaki aktörleri olan Yemen valileri Mustafa Sabri Paşa, Mehmed Sırrı Paşa, Mirliva Mustafa Paşa, Mehmed Paşa, Kaymakam Mustafa Paşa, Ahmed Paşa, Ahmed Muhtar Paşa, Ahmed Eyüp Paşa ve Mustafa Asım Paşa gibi Osmanlı valilerinin faaliyetleri konu alınacaktır. Bunun için Osmanlı Arşivi’nde kayıtlı A. MKT. MHM.; A. MKT.UM; A. MKT. NZD.; A. MKT. MVL.; A. AMD. kataloglarındaki şukka, ariza, ilmühaber, takrir, ferman ve mühimme defterleri vd. veriler kullanılmıştır. Bu verilerden XIX. yüzyılın ikinci yarısındaki Yemen’in Osmanlı valileri ve Osmanlı yönetiminin bölgedeki idaresi ile nüfûz mücadelesi üzerinde durulmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Ottoman's Southern Politics-The Struggle for Sovereignty in Yemen and Ottoman Governors (1850-1876)
2021
Yazar:  
Özet:

Yavuz Sultan Selim's conquest of Egypt in 1517 and joining the Ottoman State territories, Yemen is a geography based on its historical history. Yemen, which is also one of the most remote points of the river in which the Ottoman ruled, has been a area where continuously rebellions are seen under the Ottoman administration and where the continuously dominant-popular struggle is occurring. The XX. By the beginning of the century – until the end of the First World War – the province of Yemen, which was under the Ottoman administration, has a strategic importance for the Ottoman center as an Islamic Khalifa as well as in the fight against the Portuguese. For these reasons, the Ottoman State has tried to ensure its sovereignty in the territory of Yemen through its governors. The intense policy that Ottoman spends to ensure its population in Yemen is seen in the archive records. In our work, H. 1266-1293/M. The struggle to establish the sovereignty of the Ottoman state center in Yemen, such as the oppression of the rebellions seen in Yemen between 1850 and 1876, the equalization activities of the mountainous peoples, the supply of assayish and the shipping of soldiers to the region for tax increase, and the activities of Ottoman governors such as Yemeni governors Mustafa Sabri Pasha, Mehmed Sırrı Pasha, Mirliva Mustafa Pasha, Mehmed Pasha, Kaymakam Mustafa Pasha, Ahmed Pasha, Ahmed Muhtar Pasha, Ahmed Eyüp Pasha and Mustafa Asim Pasha, who are the actors in the field of this struggle will be subject to the activities of Ottoman governors. For this, it is registered in the Ottoman Archive by A. MKT. by MHM.A. MKT and A. MKT. The NZD.The A. MKT. The MVL.The A. AMD. Shukka, ariza, ilmühaber, takrir, ferman and munitions in their catalogues, etc. The data has been used. 19 of these data. In the second half of the century, the Ottoman governors of Yemen and the Ottoman government will try to focus on the population struggle with the administration in the region.

Anahtar Kelimeler:

The Ottoman Governors and Power Struggle In The Southern Politics-yemen (1850-1876)
2021
Yazar:  
Özet:

Yemen –a geography whose history dated back to ancient times- became a part of the Ottoman State in 1517, when Selim I conquered Yemen after Egypt’s conquest. Yemen was one of the remotest part of the Ottoman State and therefore there were constant rebellions and power struggles under the Ottoman rule. Yemen was part of the Ottoman State until the beginning of the twentieth century-end of the First World War. Yemen held strategic importance for the Ottoman centre due to the status of the Ottoman Sultan as the Caliph of the Islamic World and Ottoman’s warfare with the Portugese. Thus, Ottoman State tried to establish its dominance over Yemen via its governors. Archival records also show that the Ottomans pursued intense politics in order to maintain its hegemony over Yemen. The aim of this study is to present information on rebellions in Yemen, banditry of mountain folk, the ways in which the Ottoman State tried to assert its dominance like establishing public order and despatching soldiers to increase taxes and the activities of Yemen governors such as Mustafa Sabri Pasha, Mehmed Sırrı Pasha, Mirliva Mustafa Pasha, Mehmed Pasha, Qaimaqam Mustafa Pasha, Ahmed Pasha, Ahmed Muhtar Pasha, Ahmed Eyüp Pasha, Mustafa Asım Pasha between the years of 1850-1876 (Hijri 1266-1293). For the purpose of this study, data from şukka, ariza, ilmühaber, takrir, ferman and mühimme registers located in A. MKT. MHM.; A. MKT.UM; A. MKT. NZD.; A. MKT. MVL.; A. AMD. catalogues in the Ottoman Archives of the Prime Minister's Office will be used. Based on these data, Ottoman governors in Yemen, Ottoman administration in Yemen and power struggles in the second half of the nineteenth century will be analyzed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.665
Atıf : 9.468
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi