Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 21
Öz-Kontrol ile Ruminasyon Arasındaki İlişki
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın birincil amacı, üniversite öğrencilerinin öz-kontrolleri ile ruminasyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının incelenmesidir. Bu araştırmanın diğer bir amacı ise, öz-kontrolün ruminasyon düzeyini anlamlı bir şekilde yordayıp yordamadığını incelemektir. 2019-2020 Eğitim- Öğretim yılı güz döneminde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen 259 kadın (%58.6) ve 184 (%41.4) erkek olmak üzere toplam 442 öğrenci ile bu çalışma yürütülmüştür. Öz-kontrolü ölçmek için Özdemir, Vazsonyi & Çok (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan Öz-Kontrol Ölçeği; ruminasyonu ölçmek için ise Erdur-Baker & Bugay (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan Ruminatif Yanıt Ölçeği kısa versiyonu kullanılmıştır. Öz-kontrol ölçeğindeki toplam puan ve alt ölçeklerin puanları ile ruminasyon arasındaki ilişkiler, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı Tekniği ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, öz-kontrol toplam puan ve alt ölçeklerden bazılarının (öfke, dürtüsellik, basit görevler, fiziksel aktivite ve riskli davranan) ruminasyon ile arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler olduğu görülmüştür. Ayrıca, öz-kontrolün ruminasyonu yordama gücü çoklu regresyon analizi ile test edilmiş ve yapılan analizler sonucunda, öfke ve ben-merkezciliğin ruminasyon üzerinde önemli (anlamlı) bir yordayıcı olduğu gözlenmiştir. Dürtüsellik, basit görevler, riskli davranan ve fiziksel aktivite değişkenlerinin ise ruminasyon üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Elde edilen bu bulgular, ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Self-Control and Rumination
2020
Yazar:  
Özet:

The primary objective of this study is to study whether there is a meaningful relationship between university students’ self-controls and rumination levels. Another purpose of this research is to study whether self-control can significantly reduce the level of rumination. This study was conducted with a total of 442 students, including 259 women (58.6) and 184 (41.4) men, identified by the easy-to-access sample method of students studying in various faculties of the University of Afyon Kocatepe. For self-control measurement, the self-control measurement adapted to Turkish by Özdemir, Vazsonyi & Çok (2013) and the short version of the Ruminative Response measurement adapted to Turkish by Erdur-Baker & Bugay (2010) to measure rumination. The total score in the self-control scale and the ratio between the points of the lower scales and the rumination has been studied by the Pearson Moment's Correlation Correlation Cut Technique. The results of the analyses found that self-control total points and some of the low scales have meaningful and positive relationships between rumination and rumination (hate, impulsivity, simple tasks, physical activity and risky behavior). Furthermore, the power of self-controlling to ruminate has been tested with multiple regression analysis and the results of the analysis have been observed that anger and self-centralism are an important (sensitive) contributor to ruminate. Dysfunction, simple tasks, risky behaviors and physical activity variables have not been shown to have a significant impact on rumination. These findings have been discussed in the framework of the relevant area.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
Turkish Studies Social Sciences