Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Osteoporoz Olan Hastalarda Laboratuvar Bulguları ile Kemik Mineral Yoğunluğu Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, Postmenopozal kadınlarda trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit dağılım genişliği (PDW), C-reaktif protein (CRP), trombosit/lenfosit oranı (TLO), nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve sistemik immün-enflamasyon indeksi (SII) ile osteoporoz (OP) arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza en az 2 yıldır menopoza girmiş 482 hasta dahil edildi. Tüm hastaların hemogram, CRP, tiroid stimülan hormon (TSH), paratiroid hormon, 25-hydroksivitamin D3 vitamini ve dual enerji X-ışını absorbsiyometri sonuçları kaydedildi. L2-L4 ve/veya Femur boynu T-skoru ≤-2,5 olan 295 hasta OP grubu olarak, L2-L4 ve/veya Femur boynu T-skoru ≥-1,0 olan 192 hasta ise kontrol grubu olarak belirlendi. Hemogram sonucundan NLO, TLO ve SII hesaplanarak kaydedildi. Bulgular: OP grubunun yaş ortalaması 64,2±8,3, kontrol grubunun yaş ortalaması 56,6±8,7 idi. Yaş ve vitamin D3 seviyeleri OP grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,001). OP olan grupta lökosit, nötrofil ve MPV düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük saptandı (p<0,005). Diğer laboratuvar parametrelerinde gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Yapılan korelasyon analizine göre, L2-L4 T-skoru ile yaş ve vitamin D3 negatif korele iken; lökosit, MPV, PDW, TSH ve CRP pozitif korele idi. Femur boynu T-skoru ile yaş ve vitamin D3 negatif korelasyon gösterirken; MPV, PDW, TSH ve CRP pozitif korelasyon gösterdi. Sonuç: Postmenopozal OP hastalarında trombosit fonksiyonları ve immün sistem belirteçleri kemik mineralizasyonunda etkilidir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi