Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 267
 İndirme 58
 Sesli Dinleme 1
ALTINCI SINIF ÖĞRENCİLERİN DOĞRU ORANTI VE TERS ORANTI BİLGİSİNİ OLUŞTURMA SÜRECİNİN RBC+C MODELİNE GÖRE İNCELENMESİ: BİR ÖĞRETİM DENEYİ
2019
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda öğrenmenin ne düzeyde gerçekleştiğinden çok, nasıl gerçekleştiği üzerinde durulmakta ve öğrenme, öğretim, bilgi oluşturma, soyutlama, soyutlama süreci gibi kavramlar önemli bir araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır (Sezgin Memnun & Altun, 2012). Özellikle de Hershkowitz, Schwarz ve Dreyfus tarafından 2001 yılında ortaya sürülen RBC+C (Recognizing-Building with-Constructing-Consolidation) soyutlama modeli, daha önce oluşturulmuş matematiksel bilginin dikey olarak düzenlemesiyle yeni bir matematiksel yapı oluşturulması aktivetesi olarak tanımlanmaktadır. İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı’nda (2013) oran-orantı, doğrusal ilişki, doğru orantı ve ters orantı gibi kavramların sarmal yapıda her sınıf düzeyinde yer aldığı görülmüştür. Ayrıca orantısal akıl yürütme becerisinin ön koşulu olan oran-orantı, matematiğin diğer disiplinlerle ilişkilendirilmesine yardımcı olmaktadır (Flores, 1995). Dolayısıyla bu çalışmada, 6.sınıf öğrencilerinin doğru orantı ve ters orantı bilgisini oluşturma süreçleri RBC+C soyutlama modeline göre incelenmiştir. Çalışmada ortaya konan bilgi oluşturma süreci, nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan yorumlayıcı yaklaşıma dayalı öğretim deneyi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma bir devlet okulunda öğrenim gören biri kız diğeri erkek, iki 6.sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılarla yaklaşık 50-55 dakika süren yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler, RBC+C modelinin tanıma, kullanma, oluşturma ve pekiştirme bilişsel eylemleri çerçevesinde özetlenip yorumlanarak betimsel olarak analiz edilmiştir.  Elde edilen bulgular, öğrencilerin orantı sabiti bilgisini oluşturup kullandıklarını, ilgili problem çözümlerinde bu bilgiye yer vermeleri de oluşturulan bilginin pekiştirildiğini ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

The RBC+C Model of the Processor: A Teaching Experience
2019
Yazar:  
Özet:

Recent research focuses more on how learning occurs than on how it occurs, and concepts such as learning, teaching, knowledge creation, abstraction, abstraction process come to us as an important research topic (Sezgin Memnun & Altun, 2012). The RBC+C (Recognizing-Building with-Constructing-Consolidation), which was introduced by Hershkowitz, Schwarz and Dreyfus in 2001, is defined as an activity of creating a new mathematical structure by the vertically arrangement of previously created mathematical knowledge. In the Primary Mathematics Course Curriculum (2013) it has been seen that concepts such as ratio, linear relationship, correct ratio and reverse ratio are included at each class level in the shrimp structure. The proportion, which is also the prerequisite for the ability to perform the proportional mind, helps to link mathematics with other disciplines (Flores, 1995). Therefore, in this study, the processes of creating the correct proportion and reverse proportion knowledge of the 6th grade students were studied according to the RBC+C abstraction model. The process of creating information presented in the study is studied by the teaching experimental method based on the interpretative approach included in the quality research methods. The research was carried out with two sixth-class students, one girl and the other male, who were studying in a state school. Half-configured conversations with the participants took about 50-55 minutes. The data obtained was visually analyzed and summarized in the framework of the recognition, use, creation and consolidation cognitive actions of the RBC+C model.  The findings found that the students created and used the information of the proportion and that they included this information in the relevant problem solutions and that the information created was consolidated.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.781
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi