Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 5
İatrojenik Pnömotorakslar
2012
Dergi:  
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı iatrojenik pnömotoraksların etiyolojik faktörlerinin saptanması, konvansiyonel tüp torakostomisi ile tedavi edilen vakalarda erken takip sonuçlarının derlenmesi ve aynı dönemdeki spontan pnömotoraks vakalarıyla karşılaştırıldığında belirginliğinin vurgulanmasıdır. Yöntem: 1996-2007 yılları arasında 71 vakaya iatrojenik pnömotoraks nedeniyle göğüs tüpü drenajı uygulandı. Aynı dönem içinde 271 hasta spontan pnömotoraks nedeniyle tedavi edildi. Akciğer kollapsı > %20 olan vakalar değerlendirmeye alındı. Standart tedaviye 20-F ve 24-F göğüs tüpleri takılarak başlandı. Hastalar, demografik verileri, iatrojenik pnömotoraks nedeni, altta yatan akciğer ve plevral hastalık, tedavi yöntemi, komplikasyonlar, göğüs tüpü kalış süresi ve sonuçlar açısından analiz edildi. Bulgular: İatrojenik pnömotoraks saptanan 71 hastanın 47’si erkek ve 24’ü kadındı. Yaşları 21 ile 86 arasında değişmekte olup ortalaması 58,7±20,5 idi. Pnömotoraks 39 vakada sağda, 26 vakada solda ve 6 vakada bilateraldi. İatrojenik pnömotorakssınsık nedeni subklavian ven kateterizasyonu (n=22) olup bunu transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi (n=21) ve torasentez (n=18) takip etmekteydi. 44 vakada akciğer ve plevral hastalık mevcuttu. Göğüs tüplerini ortalama kalış süresi 4,32±2,03 gündü. Sonuç: İatrojenik pnömotoraksın morbidite, uzamış hospitalizasyon zamanı, hatta mortalite gibi dikkate değer sonuçları bulunmakla birlikte konvansiyonel göğüs tüpü tedavisi akciğer ve plevral hastalığı olan vakalarda güvenli ve etkilidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 613
Atıf : 472
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi