Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
DEYİŞBİLİMSEL BAĞLAMDA DEDE KORKUT KİTABI GÜMBET NÜSHASI’NDA YER ALAN BİÇİMBİRİMSEL YİNELEMELER
2022
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

Dede Korkut Hikâyeleri, Oğuz Türklerinin 12-14. yüzyıllarda Anadolu’nun doğusundaki geleneksel yaşam tarzını anlatan ve kesin olarak bilinmemekle birlikte 15. yüzyılın ortalarından itibaren yazıya geçirildiği tahmin edilen Türk dili ve edebiyatının en güzel ve en kıymetli eserlerinden biridir. Her biri tek başına bağımsız ve tamam bir hikâye olan ve hepsi birden bir bütünlük teşkil eden hikâyelerde toplumun yaşayışı, âdetleri, gelenekleri ve mücadeleleri anlatılmaktadır. Oldukça güçlü bir anlatıma sahip olan Dede Korkut Hikâyeleri dil açsından ele alındığında Eski Anadolu Türkçesinin özelliklerini taşıdığı görülmektedir. Geleneksel sözlü anlatımın ürünü olması bakımından Oğuz Türkçesi yazı dilinin değil halkın konuşma diline ait birçok unsurun hikâyelere yansımaktadır. Ayrıca hikâyelerin Âzerbaycan ve Kuzey Anadolu bölgesinde meydana gelmiş olması sebebi ile bu bölgelerde yaşayan Âzeri ve Karapapak halkının ağız özellikleri de dikkat çekmektedir. Nazım ve nesir şeklinde oluşan hikâyelerde mensur kısımlarda birbirini izleyen cümleler bir ahenk içerisinde sıralanmış ve genelde kullanılan seci unsurlarıyla akıcı bir bütünlük sağlanmıştır. Hikâyelerde Oğuzların yaşadıkları önemli olaylar, şahsiyetler çeşitli metafor ve benzetmelerle verilerek anlatıma renk katılmış, nazım kısmında yer alan kafiye ve rediflerle metinde ritim oluşturulmuştur. Karşılıklı konuşmaların ve seslenmelerin yer aldığı bu eserde deyimlere, atasözlerine ve kalıp cümlelere de sıkça yer verilmiştir. Bünyesinde Köktürkçeden günümüze kadar ulaşan sözvarlığı ögelerini barındıran hikâyelerde çok az sayıda Arapça ve Farsçaya ait sözcükler de bulunmaktadır. Çalışmamızda Dede Korkut Hikâyelerinin dili ve üslubu; hikâyelerde üslubu güçlendirmek ve dinleyiciyi etkilemek amacıyla kullanılan sembol, benzetme, kişileştirme, eğretileme aktarma gibi söz sanatları; özdeyiş, atasözü, deyim gibi anlatım unsurları tespit edilip örneklerle dikkatlere sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The greatest fears of the greatest fears of the greatest fears.
2022
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

Dede Korkut Stories is one of the most beautiful and valuable works of Turkish language and literature, which is predicted to be written from the middle of the 15th century, while not exactly known, which describes the traditional way of life in the east of Anatolia in the 12th and 14th centuries. Each of them is an independent and complete story, and all of them form an integrity in the stories that tell the life, traditions, traditions and struggles of society. A fairly strong narrative of Dede Korkut Stories is seen as being addressed from the language perspective of the ancient Anadolu Turkish characteristics. As a result of being a product of traditional verbal narrative, the Son of Turkish reflects the stories of many elements belonging to the speaking language of the people, not the writing language. Also, because the stories have occurred in the Azerbaycan and the northern Anadolu region, the oral characteristics of Azeri and Karapapak people living in these areas also attract attention. In the stories formed in the form of Nazim and Generation, the phrases that follow each other in the membership parts are ranked in a harmony and generally used with the element of the choice is provided with a fluent integrity. In the stories the important events that the sons experience, the characters are given with various metaphors and comparisons, colored in the narrative, and the rhythm is created in the text with the cafes and redifs in the part of the nazim. In this work, which includes conversations and conversations, the words, speeches and forms of words are often placed. There are few words in Arabic and Persian in the stories that contain the subjects of speech from Köktürkçe to the present day. In our study, the language and style of the Stories of Father's Fear will be identified and presented to the attention with examples of the words, such as symbols, comparisons, personification, conversion and translation, used in order to strengthen and influence the listener in the stories.

Anahtar Kelimeler:

The Stylistic Repetitions In The Gumbet Manuscript Of The Book Of Dede Korkut In The Context Of Phraseology
2022
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ANASAY

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 387
ANASAY