Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 18
DIŞ TİCARET VE DIŞ BORÇLARIN EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİNİN EKONOMETRİK MODELLERLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Küreselleşme ile birlikte uluslararası ticari ilişkilerde artışların meydana gelmesiyle dış ticarette bir serbestleşme yaşanmıştır. Genel anlamada dış ticaretin, uluslararası mal alış-verişi olduğu söylenebilir. Ayrıca hizmet ticareti, yatırım gelir-giderleri, cari işlemler, ithalat-ihracatı da dış ticaret kalemleri arasında yer almaktadır. Dış ticaretin temelini ithalat ve ihracat oluşturmaktadır. Bu çalışmada, 1990-2019 dönemlerinde dış ticaret ve dış borçların ekonomik büyümeye etkisinin zaman serisi analizi yöntemi ile analizi amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilk önce ADF birim kök testi ile serilerin durağanlığı sınanmış ve daha sonra Engle-Granger ve Gregory-Hansen eşbütünleşme testleri uygulanarak değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca değişkenler arasında bir nedensellik ilişkinini olup olmadığı ise Granger nedensellik ve Toda-Yamamoto nedensellik testleriyle incelenmiştir. Analizler sonucu, dış ticaret ve dış borçlanma değişkenleri ile ekonomik büyüme değişkeni arasında uzun dönemli bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca iki nedensellik testine göre de, ekonomik büyüme ile dış borç arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi gözlenmezken; Granger testine göre, ekonomik büyüme ile dış ticaret arasında ise çift yönlü ve Toda-Yamamoto testine göre ise sadece dış ticaretten ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi gözlenmiştir

Anahtar Kelimeler:

The impact of dental trade and dental debt on economic growth by economic models: the example of Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

The globalization has led to an increase in international trade relations. In general, foreign trade can be said to be international trade of goods. In addition, service trade, investment income-expenses, charity transactions, import-export are also among the foreign trade pennies. External trade is based on import and export. This study aims to analyze the impact of foreign trade and foreign debt on economic growth in the period 1990-2019. In this scope, first the ADF unit root test test tested the stagnation of the series and then the Engle-Granger and Gregory-Hansen equalization tests tried to determine the long-term relationship between the variables. Also, whether there is a causal relationship between the variables, it was studied by Granger causality and Toda-Yamamoto causality tests. The results of the analysis have found that there is a long-term relationship between foreign trade and foreign debt variables and economic growth variables. Also, according to the two causes test, there is no causal relationship between economic growth and external debt; according to the Granger test, the economic growth and external trade are two-way and according to the Toda-Yamamoto test, only one-way causal relationship from external trade to economic growth is observed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research