Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 3
Tevfik Otman Baba Mecmuası Örneğinde Alevî-Bektaşî Kültüründe Yunus Emre
2021
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yunus Emre tarzının öz açısından etkilediği Alevî-Bektaşî şiirinde Yunus’un yerini tespit etmeye yarayan yazılı kaynaklar arasında Bektaşî mecmuaları ve cönkleri öne çıkmaktadır. Mecmualara kaydedilen bu şiirler muhtemelen Alevî-Bektaşî ayinlerinde ve meclislerinde bestelenerek ilahî şeklinde icra edilmekteydi. Bu yaşatma ve sürdürme durumunun tarihsel süreçte Alevî-Bektaşî kültür ortamında ne şekilde geliştiğini bize aktaran son derece az yazılı kaynak bulunduğundan mecmualar ve cönkler, bu noktada önemli yazılı kaynaklar arasında yer alırlar. 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın ilk yarısında yaşadığını düşündüğümüz Tevfik Otman Baba, kendine ait bir mecmuaya sahiptir. Bu mecmua, Alevî-Bektaşî zümrelerinin Yunus şiirleriyle olan ilişkisini anlatmada önemli veriler sunmaktadır. Bir Bektaşî mecmuası olan bu kaynaktaki 541 Alevî-Bektaşî şiirinin içinde 23 adet Yunus şiiri bulunmaktadır. Şiirlerin İstanbul’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada çoğunlukla Bektaşî tekkelerinde kaydedildiğini öğrendiğimiz Mecmua, Yunus şiirlerinin son asırda Alevî-Bektaşî muhitlerindeki durumunu başarılı bir şekilde yansıtmaktadır. Tevfik Otman Baba Mecmuasındaki Yunus şiirlerinin ikisi Âşık Yunus’a, diğerleri ise Yunus, Derviş Yunus mahlaslarını kullanan Yunus Emre’ye aittir. Tevfik Otman Baba’nın Mecmuasına aldığı Yunus şiirleri irdelendiğinde bunların Alevîlik-Bektaşîlik yolunun prensipleriyle örtüşen, bu yolun ayinlerine destek veren ve yolun izahını yapmaya katkı sağlayan şiirler olduğu görülmektedir. Mecmuada Alevî-Bektaşî şiirinde çok fazla ilgi gören ve bu zümreye mensup halk şairleri tarafından söylendiği büyük oranda kabul edilen şathiye türündeki şiirler dikkat çekicidir. Otman Baba, şathiye türündeki Yunus şiirlerinin yanına devriye olarak adlandırabileceğimiz şiirleri de eklemiştir. Kısacası Tevfik Otman Baba Mecmuasındaki Yunus şiirleri, Yunus Emre’nin 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başlarında Bektaşî çevrelerinde dikkate alındığını, diğer pek çok Alevî-Bektaşî şairi gibi onun şiirlerinin de mecmualara kaydedilmeye devam edildiğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Yunus Emre, Alevî-Bektaşî şiiri, Tevfik Otman Baba, Mecmua.

Anahtar Kelimeler:

The Father of the Father of the Father of the Father of the Father of the Father of the Father of the Father
2021
Yazar:  
Özet:

In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, ‘The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said: These poems recorded to the Mecmues were probably performed in the Alevian-Bektaşic rituals and councils in the divine form. Since there are very few written sources that tell us how this state of living and sustainability has evolved in the historical process in the Alevian-Bektaşic cultural environment, the mecmues and cönks are among the important written sources at this point. The Tevfik Otman Baba, which we think was living in the second half of the 19th century and the first half of the 20th century, has its own mecmuya. This mecmua provides important data in telling the relationship of the Alevian-Bektaşic gems with the poems of Yunus. There are 541 Alevi-Bektaşî poems in this source, which is a Bekaşî mecmuet, which contains 23 poems of Yunus. The Mecmua, where we learn that the poems are recorded in a wide geography from Istanbul to the Balkans mostly in the Bektaşî texts, successfully reflects the status of Yunus poems in the last century in the Alevî-Bektaşî mohites. Two of the poems of Yunus in the Tevfik Otman Father's Mecmae belong to the Love of Yunus, the others belong to Yunus, the Derwish Yunus Emre, who uses the poems of Yunus. When the poems of Yunus, which Tevfik Otman took to the Mecmuya of the Father, are remarked, they are poems that cover the principles of the Alevian-Bektactic path, support the rituals of this path and contribute to the explanation of the path. The poems of the shathiye type that have received a lot of interest in Mecmuada Alevî-Bektaşî poetry and are largely accepted by the people who belong to this gathering poetry. Otman Baba has also added poems that we can call the devriye alongside the poems of Yunus in the shathiye style. In short, the poems of Yunus in the Tevfik Otman Father's Mecmuya show that Yunus Emre was taken into account at the end of the 19th century and early 20th century in the Bektaşî surroundings, and that his poems, like many other Alevî-Bektaşî poems, were continued to be recorded in the Mecmuya. Keywords: Yunus Emre, Alevî-Bektaşî poeti, Tevfik Otman Baba, Mecmua.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




2013


2013


Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 924
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi