Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 14
Şair Nigâr Hanım’ın Yaşamında ve Edebiyatında Pitoresk
2020
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şair Nigâr Hanım, 1862-1918 yılları arasında İstanbul’da yaşamıştır. Mühtedi bir ailenin kızı olan Nigâr Hanım’ın babası Macar asıllı Osman Paşa, annesi ise üst düzey Osmanlı bürokratı Keçecizâde Fuat Paşa’nın mühürdarı Nuri Bey’in kızı Emine Rifatî Hanım’dır. Şair Nigâr Hanım, Osmanlı İmparatorluğunda siyasi değişimlerin yaşandığı, yenilikçi hareketlerin gündeme geldiği bir dönemde gelenekten kopmadan Batılı eğitim anlayışı ile yetiştirilmiştir. Kadınların gazete ve dergilerde görünür olması Batılılaşma hareketlerinin bir parçası olarak bu dönemde toplumsal yaşama yansımıştır. İlk şiir kitabı Efsûs’u böyle bir ortamda yayımlayan Nigâr Hanım, dönemin ruhuna uygun şiirler, nesirler kaleme almıştır. Efsûs’un ardından Efsûs (ikinci kısım), Nîrân, Aks-i Sadâ ve Elhân-ı Vatan adlı şiir kitapları yayımlanır. Şair Nigâr Hanım, edebiyatı ve yaşamı ile 1880-1890 yılları arasındaki İstanbul’un sosyo-kültürel hayatı hakkında okura bir fikir verir. Türk edebiyatının klasik nazım şekillerini değiştirerek eserlerinde kullanmıştır. Şiirlerinde dekoratif görüntüler yerine canlı tablolar yaratmıştır. Şair Nigâr Hanım’ın edebiyatında ve hayatında resim/fotoğraf daima etkili olmuştur. Yaşamındaki resim/fotoğraf tutkusu edebiyatına, üslubuna da aksetmiştir. Nigâr Hanım’ın yazılarında ve şiirlerinde resim ögesi vardır onun eserlerinde pitoresk bir tavır söz konusudur. Bu çalışmada öncelikle Nigâr Hanım’ın eserlerinden kısaca bahsedilecek sonrasında ise onun eserlerindeki pitoresk tavır, örnekler üzerinden analiz edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Poet in the Life and Literature of Mrs. Nigâr
2020
Yazar:  
Özet:

The poet Nigâr Ms. lived in Istanbul between 1862-1918. The father of Nigâr Mrs. is Hungarian Osman Pasha, and her mother is the daughter of the senior Ottoman bureaucrat Keçecizâde Fuat Pasha, the sealer of Nuri Mr. Emine Rifatî Mrs. Poet Nigâr Ms. was educated with the Western education sense in a period in which political changes occurred in the Ottoman Empire, in which innovative movements came to the agenda. The appearance of women in the newspapers and magazines as part of the Westernization movements reflected social life in this period. The first poetry book, Efsus, published in such a environment, has received poems, generations, which correspond to the spirit of the time. The Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, the Book of Ephesus, and the Book of Ephesus. The poet Nigâr Ms. gives the reader an idea of his literature and life and the socio-cultural life of Istanbul between the years 1880-1890. He has changed the classical forms of Turkish literature in his works. In his poems, he created live paintings instead of decorative images. In the literature and life of the poet Nigâr Mrs. painting/photo has always been influential. His life’s passion for photography and literature has also influenced him. In the writings and poems of Mrs. Niger there is a painting subject; in her works it is a pitoresque attitude. In this study, we will first talk briefly about the works of Mrs. Nigâr, and then we will try to analyze the pitoresque attitude in her works through examples.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.477
Atıf : 13.306
2023 Impact/Etki : 0.296
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi