Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 3
Stabil KOAH vakalarının izlem ve değerlendirmesinde hangisi daha değerli; CRP mi, Eozinofil mi, Lökosit mi?
2023
Dergi:  
Akdeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç:KOAH(Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) alevlenmelerle seyreden kronik inflamasyonla karakterize bir hastalıktır. KOAH’da prognozun takibi ve alevlenmelerin öngörülmesinde inflamatuar belirteçlerin önemli olabileceği bildirilmektedir. Bu çalışmada stabil KOAH’lılarda CRP(C-reaktif protein), eozinofil, lökosit düzeylerinin alevlenme sayısı/prognoz ile ilişkileri araştırılmıştır. Yöntemler:Çalışmada stabil KOAH hastalarının verileri incelenmiştir. İnflamasyon parametrelerinden CRP, eozinofil ve lökosit düzeylerine bakılmıştır. Hastalara SFT(solunum fonksiyon testi) yapılmış, CAT(KOAH değerlendirme testi), m-MRC (Modified Medical Research Council) skorları hesaplanmıştır. Hastaların son bir yıldaki alevlenme sayısı, CAT ve m-MRC skorları ile CRP,eozinofil ve lökosit düzeyleri arasında ilişki değerlendirilmiştir. Analizlerde korelasyon analizi, ANOVA ve X2 testleri kullanılmıştır. Bulgular:Stabil 151 KOAH hastasının yaş ortalaması 66,1 ve %84,8’i erkektir. Yıllık alevlenme sayısı 1,9±5,1’dir. Eozinofil düzeyi vakaların %9,9’unda, CRP vakaların %4,7’sinde, lökosit ise vakaların %20,5’inde yüksek bulunmuştur. Hastaların CRP, eozinofil ve lökosit düzeyi ile m-MRC, CAT, GOLD(Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) sınıflaması ve son bir yıldaki alevlenme sayısı arasındaki ilişki(korelasyon) incelenmiştir. CRP ve eozinofil düzeyi ile bu parametreler arasında anlamlı düzeyde korelasyon görülmez iken; lökosit düzeyi ile hem m-MRC, CAT düzeyleri hem de alevlenme sayısı arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyon saptanmıştır. Benzer olarak alevlenme sayısı, m-MRC ve CAT puanları yüksek olan hastalarda “lökosit düzeyi yüksek” olanların oranının arttığı saptanmıştır(p<0,05). GOLD’a göre asemptomatik kliniğe sahip A grubunu oluşturan hastalarda lökosit sayısı yüksek olanların oranı %2,7 iken; diğer gruplarda %20’nin üzerindedir(p<0,05).Özetle stabil vakalarda prognoz kötüleştikçe lökosit düzeyi yükselmektedir. Sonuç:Verilerimiz stabil KOAH vakalarında prognozun/alevlenmelerin öngörülmesi, tedavi/takip stratejilerinin geliştirilmesi için lökosit düzeyinin eozinofil ve CRP’ye göre daha değerli bir belirteç olduğunu göstermektedir. Ucuz ve pratik olmasıyla uygulanabilirliği açısından avantaj sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Which Is More Valuable In The Follow-up and Evaluation Of Stable Copd Cases; Crp or Eosinophil or Leukocyte
2023
Yazar:  
Özet:

Objective:COPD(Chronic obstructive pulmonary disease) is a disease characterized by chronic inflammation with exacerbations.It is known that inflammatory markers such as CRP(C-reactive protein), eosinophils and leukocytes can be variable in exacerbations of COPD and should be followed-up.In this study,the relationships of CRP, eosinophil, leukocyte levels with the number of exacerbations/prognosis were investigated in COPDpatients. Methods:Data from stable COPD patients were analyzed in the study. CRP, eosinophil and leukocyte levels were measured. PFT was performed, CAT(COPD Assesment Test), m-MRC(Modified Medical Research Council) scores were calculated. The relationships between the number of exacerbations, CAT and m-MRC scores and CRP, eosinophil and leukocyte levels of the patients were evaluated. Correlation analysis, ANOVA and X2 tests were used in the analyses. Results:The mean age of the stable 151 COPD patients was 66.1 years and 84.8% were male. The annual number of exacerbations is 1.9±5.1. Eosinophil level was found to be high in 9.9% of cases, this rate was 4.7% for CRP. Leukocyte level was found to be high in 20.5% of cases. The correlations between the CRP,eosinophil and leukocyte levels and the m-MRC, CAT score, GOLD(Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) classification, the number of exacerbations were examined. There was no significant correlation between CRP and eosinophil levels and these parameters. Positively, significant correlation was found between leukocyte level and both m-MRC, CAT scores and number of exacerbations. Similarly, it was found that the proportion of patients with "high leukocyte levels" increased in patients with high number of exacerbations, m-MRC and CAT scores(p<0.05). According to GOLD, the rate of patients with high leukocyte count was 2.7% in group A patients. It was over 20% in B, C, D group patients(p<0.05). In summary,as the prognosis worsened in stable cases, the leukocyte level increased. Conclussion:Our data showed that leukocyte level was a more valuable marker than eosinophil and CRP in predicting prognosis/exacerbations and developing treatment/follow-up strategies in stable COPD cases. It was important that it could be applied to all patients because it was cheap and practical.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akdeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 210
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
119/222

Akdeniz Tıp Dergisi