Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 533
 İndirme 27
 Sesli Dinleme 1
URFA BÖLGESİNDE YAŞAYAN KARAKEÇİLİ AŞİRETİ
2021
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Oğuzlar Anadolu’ya Moğolların baskılarıyla gelmişlerdir. Karakeçililer Ertuğrul Gazi önderliğinde Anadolu’ya göç ederek gelip konargöçer yaşamaya başlamışlardır. Özellikle Ankara, Balıkesir, Kütahya, Konya, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Aydın, Adapazarı, Bilecik, Bursa, Çorum, Kırıkkale ve Urfa gibi Anadolu’nun dört bucağındaki Kayı Boyu Aşireti’nin mensupları mevcuttur. Doğudan Batıya yayılan aşiretin çeşitli kolları ortaya çıkmıştır. Bunlar Urfa, Siverek ve Suruç Karakeçililerinin varlıkları XV. ve XVI. yüzyıllardan beri varlıklarını sürdürmektedirler. Siverek Karakeçilileri, Şanlıurfa’nın Siverek ile Viranşehir ilçeleri arasındaki kırsal bölgede yoğun olarak yaşamaktadırlar. Urfa ve havalisindeki milli faaliyetlere ve özellikle yörenin Fransız işgalinden kurtarılması ile bazı iç isyanların bastırılmasında Siverek kuvvetleri içinde yer alan Karakeçililer ve diğer Türkmen aşiretleri gibi üzerlerine düşeni yapmaktan kaçınmayıp ilk saflarda yerlerini almışlardır. Bunlar Kürt lehçesini de konuşsalar öz be öz Türk olduklarına şüphe yoktur. Yapılan saha çalışmasıyla da bu desteklenmektedir. Sadece yerleştikleri coğrafya da dönemi şartlarına göre öyle konuşmak zorunda kalmışlardır. Yapılan saha çalışmasında Şanlıurfa Siverek ilçesine bağlı Karakeçili köylerinde yaşayanların büyük bir çoğunluğu Kürtçe konuşsalar da Şanlıurfa Karakeçilileri buna rağmen kendileri de Türkmen olduklarını, dedelerinin de böyle anlattıklarını dile getirerek, Türkmen olduklarını, adet, gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştıklarını ifade etmişlerdir.

Anahtar Kelimeler:

The city of Urfa.
2021
Yazar:  
Özet:

The sons came to Anatolia with the pressure of the Mongols. The Karakecians, under the leadership of Ertuğrul Gazi, migrated to Anadolu and began to live in conjury. Specifically there are members of the Kayı Boy Aşireti in the four branches of Anadolu, such as Ankara, Fiskesir, Kütahya, Konya, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Aydın, Adapazarı, Bilecik, Bursa, Çorum, Kırıkkale and Urfa. A variety of arms from the east to the west have appeared. These are the beings of Urfa, Siverek and Suruç Karakechists XV. and XVI. They have continued to exist for centuries. The Siverek Karakechilians live intensely in the rural area between Siverek and Viranşehir districts of Shanlıurfa. The national activities in Urfa and its airport, and especially the rescue of the site from the French occupation and the oppression of some internal rebellions, the Karakechists and other Turkmen affairs, who are in the forces of Siverek, have not escaped to do what they are on, and have taken their places in the first lines. If they speak the Kurdish language, there is no doubt that they are their own Turkish. This is also supported by the work done. Only the geography they settled was forced to speak according to the conditions of the time. In the field work done; the vast majority of the people living in the Karakeçili villages connected to the Sanlıurfa Siverek district speak Kurdish but the Sanlıurfa Karakeçili, despite this, have expressed that they are Turkmen, their grandparents also said that they are Turkmen, they are trying to live their traditions, traditions and traditions.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 571
2023 Impact/Etki : 0.14
Türk Dünyası Araştırmaları