Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Daha İyi Yaşam Endeksinin Ekonomik Büyüme ve Sosyal Refah Metrikleri Üzerine Bir Araştırma (G7 Ülkeleri Örneği)
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Ana akım iktisat yaklaşımında refah göstergesi, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) ülke nüfusuna bölünmesiyle elde edilen kişi başına gelir düzeyi olarak tanımlanmaktadır. Böylece, halkın refah düzeyi yalnızca geliri ile ilişkilendirilmektedir. Bu yöntem ne kadar gerçekçidir? Gerçek olsa bile kişisel refah düzeyi sadece gelir ile ölçülebilir mi?  Temelleri 18. Yüzyıla dayanan bu yöntem ile o zamandan bu zamana değişen yaşam standartlarını ölçmek ne kadar doğrudur?  Çalışma bu soruların cevabını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, G7 Ülkelerinin (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri) ekonomik büyüme performansının etkisi, özellikle sosyal refaha vurgu yapılaraketter Life Endeksi (Daha İyi Yaşam Endeksi) aracılığıyla test edilmiştir. Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından maddi yaşam koşulları ve yaşam kalitesi temel alınarak oluşturulan bu endeks, on bir ana başlıktan oluşmaktadır. Bu on bir konu sırasıyla; “Konut”, “Gelir”, “İstihdam”, “Eğitim”, “Toplum”, “Çevre”, “Sivil Katılım”, “Sağlık”, “Yaşam Memnuniyeti”, ”Güvenlik” ve “İş-Yaşam Dengesinden” oluşmaktadır.  Çalışma 2011-2021 dönemini kapsamaktadır. Ampirik analiz “panel veri metodolojisi” kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre G7 ülkelerinde ekonomik büyüme ile daha iyi yaşam endeksi arasındaki ilişki çok zayıftır. Ekonomik büyümedeki değişiklik, daha iyi yaşam endeksindeki değişikliklerin sadece yüzde 17’sini açıklayabilmektedir. Bu çalışma, refah düzeyinin tespitinde kişi başına gelir göstergelerinin tek başına yeterli olmadığını bunun yerine daha iyi yaşam endeksi göstergelerinin esas alınması bakımından büyük önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 376
Turkish Studies Economics, Finance, Politics