Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 51
 İndirme 11
Behiç Ak’ın Çocuk Kitaplarındaki Çatışmaların Mizah Ögesi Bakımından İncelenmesi
2018
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çocuk kitapları, çocukları eğlendiren, eğlendirirken düşündüren, özellikle çocuk gerçekliği ve çocuğa görelik ilkeleri doğrultusunda hazırlanması gerekir. Kitaplarda yer alan konu ve buna bağlı olarak gelişen olaylar “çatışmalar” yoluyla gerçekleşir. Bu çatışmalar “kişi-kişi, kişinin kendisiyle olan, kişi-doğa ve kişi-toplum” çatışması olarak ele alınabilir. Çocuğun gelişim alanlarının desteklenmesinde ve yaşamda karşılaşabileceği sorunlara karşı deneyim kazanmasında bu çatışmaların niteliği etkin rol oynadığı bilinmektedir Başka bir söyleyişle, çocuk kitaplarında konunun yapılandırılmasında olay ve çatışmaların önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada, kitaplarında mizahi anlatımdan yararlanan Behiç Ak’ın “Gülümseten Öyküler” serisinde yer alan rastlantısal seçme yöntemiyle seçilen beş çocuk kitabında (Geçmişe Tırmanan Merdiven, Güneşi Bile Tamir Eden Adam, Akvaryumdaki Tiyatro, Havva İle Kaplumbağa, Vapurları Seven Çocuk) yer alan çatışmalar mizahi anlatım bakımından incelenmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden belge (doküman) inceleme yöntemi ile yürütülmüştür. Behiç Ak’ın çocuk kitaplarında yer alan çatışmalar ve bu çatışmaların türleri belirlenmiştir. Kitaplarda yer alan çatışmalar uzman görüşüyle tablolaştırılmış ve bu çatışmalar mizahi anlatım paydasında incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Behiç Ak’ın incelenen beş kitabında yaşanan çatışma ve bu çatışmaların çözüme bağlandığı noktalarda mizahi anlatımlardan yararlanıldığı belirlenmiştir. Çocuk kitaplarındaki karakterlerin ve onların kurgu içinde yaşadıkları, çocuk okur için özdeşim kuracağı örnekler olarak bilinmektedir. Bu bağlamda incelenen kitaplarda, çatışmaların çözümünde çoğunlukla mizahî durumların örneklenmesiyle çocuğun yaratıcı olma, farklı bakış açıları edinme, çıkarım yapma gibi eleştirel düşünme süreçlerini zihinsel ve duyuşsal olarak geliştirileceği öngörülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.477
Atıf : 13.306
2023 Impact/Etki : 0.296
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi