Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 2
Talal Asad’ın Düşüncesinde “Din” ve “Seküler” Kavramları
2022
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale, din ve seküler kavramları üzerindeki eleştirileri İngilizce literatürdeki sosyal bilimler, din çalışmaları ve İslam çalışmalarında geniş yankı bulmuş Talal Asad’ın eleştirilerini, yaklaşımını ve alternatif kategorilerini kendi eserlerine dayanarak tanıtmakta ve değerlendirmektedir. Makale, Asad’ın din tanımına yaklaşımını Wilfred Cantwell Smith ve Clifford Geertz’ün teorilerine yönelttiği eleştirileri çerçevesinde incelemekte; ardından, Asad’ın seküler hakkındaki görüşlerini ve Jose Casanova’ya yönelttiği eleştirileri ele almaktadır. Seküler kavramını yeterince incelemedikleri nedeniyle, sekülerleşme tartışmalarını baştan anlamsız bulan Asad, çalışmalarında “seküler”in antropolojisini yapmaya çalışmaktadır. Bir sekülerizm ve sekülerleşme tarihi sunmayı hedeflemeden, seküler kavramını dolaylı bir yolla; insan, toplum, devlet, hak, itaat, acı, faillik gibi konular hakkında çeşitli varsayımları ile ele almaktadır. Protestan Reformu öncesi Hristiyanlığın ve söylemsel bir gelenek olarak tanımladığı İslam’ın varsayımları ile modern “seküler”in varsayımlarını karşılaştırmaktadır. Asad’a göre, seküler, din ile bir karşıtlık kurularak kavramlaştırılsa da, aslında dinden ayrılması mümkün olmayan bir kavramdır. Seküler, birtakım düşünce ve duyarlılıklarla bir tür “insan”, “din” ve “toplumsal düzen” inşa etmektedir. Asad’ın din ve seküler hakkındaki düşüncelerini aktaran makale, Asad’ın eserlerinde kendi evrensel din tanımını ortaya koymaya çalışmadığını ancak, otantik bir İslam ve reform öncesi Hristiyanlık varsaydığını ileri sürmektedir. Asad’ın bu varsayımı ve bireyi paranteze alan genel yaklaşımı da çeşitli problemler içermektedir.

Anahtar Kelimeler:

In Talal Assad's Thought The Concepts of "Religion" and "Secular"
2022
Yazar:  
Özet:

This article introduces and evaluates the criticisms, approaches and alternative categories of Talal Assad, who found a broad emphasis in social sciences, religious studies and Islamic studies in English literature, based on his own works. The article examines Assad’s approach to the definition of religion in the framework of criticisms directed by Wilfred Cantwell Smith and Clifford Geertz to the theories; then, it discusses Assad’s views on secularity and criticisms directed by Jose Casanova. Because they have not studied the secular concept enough, Asad finds the discussions of secularization meaningless from the beginning, trying to make anthropology of "secular" in his studies. Without the aim of presenting a history of secularism and secularization, he addresses the secular concept in an indirect way; with various assumptions on subjects such as man, society, state, right, obedience, suffering, fault. The Protestant Reform compares the presumptions of pre-Christianism and Islam, which it defined as a speechful tradition, with the presumptions of modern "secular". According to Assad, the secular, though understood by establishing a contradiction with religion, is in fact a concept that is impossible to separate from religion. The secular, with a number of thoughts and sensitivities, builds a kind of "man", "religion" and "social order". The article that translates Assad’s thoughts on religion and secularity suggests that Assad’s works do not try to reveal his universal definition of religion, but that he assumes an authentic Islam and pre-reform Christianity. Asad’s this assumption and the general approach to paranthesing the individual also involves a variety of problems.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.466
2023 Impact/Etki : 0.021
Toplum Bilimleri Dergisi