Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 40
 İndirme 11
KENDİ VÜCUT AĞIRLIĞI VE EK AĞIRLIKLA YAPILAN PLİOMETRİK ANTRENMANIN SERUM ENZİM AKTİVİTESİNE ETKİSİ
2005
Dergi:  
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma kendi vücut ağırlığı ve ek ağırlıkla yapılan pliometrik antrenmanın, serum enzim aktivitelerinden CK, AST ve LDH üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu erkek öğrencilerinden 25 sağlıklı - gönüllü deneğin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Denekler tesadüfi dört gruba ayrılarak, 3 deney, 1 kontrol grubu oluşturulmuştur. Kendi Vücut Ağırlığı grubu (A) (n=6) sadece pliometrik çalışmıştır. Kuvvet Yeleği grubu (B) (n=6) vücut ağırlıklarının %10 ek ağırlığı kuvvet yeleği giyerek, Kum Torbası grubu da (C) (n=7) vücut ağırlıklarının % 10 ek ağırlığı ayak bileklerine kum torbası takarak pliometrik çalışmalara katılmışlardır. Kontrol grubu da (D) (n=6) sadece ölçümlere katılmıştır. Kontrol Grubu hariç diğer gruplar 8 hafta boyunca, haftada 3 gün, yaklaşık 30- 40 dk. pliometrik antrenman yapmışlardır. Ölçümler, ön koldan alınan venöz kanda bakılmıştır. Antrenmanlara başlamadan önce (ilk egzersizin öncesinde (1. ölçüm), sonrasında (2. ölçüm) ve sekiz haftanın bitiminde, (ilk egzersizin öncesinde (3. ölçüm) ve sonrasında (4. ölçüm) alınmıştır. istatistiksel analizde, SPSS paket programı kullanılarak, paired sample t testi ve MANOVA ile karşılaştırılmış, gruplar arası farkın tespiti için tukey HSD yöntemi kullanılmıştır. Grupların CK değerlerinde 4 grupta da egzersiz sonrası değerlerin (2.4. ölçümler) egzersiz öncesi değerlerden (1.-2. ölçümler) daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. AST değerlerinde kontrol grubunun 1. ölçümleriyle 2. ölçümü arasında p<0,01 düzeyinde tespit edilen fark, diğer gruplarda p<0,05 düzeyindedir. Egzersiz öncesine oranla egzersiz sonrası CK ve AST değerlerindeki artış kas hasarını göstermektedir. LDH değerleri, ölçümler arasında farkın bulunmasına karşın istatistiksel açıdan anlamlı değildir. Sonuç olarak yapılan egzersizlerin kas hasarı meydana getirdiği, 8 hafta süren antrenmanlar sonunda ek ağırlıkla antrene edilen grupların kendi vücut ağırlığıyla antrene edilen guruba göre egzersize adaptasyonunun daha iyi olduğu ve antrenmanların egzersize bağlı kas hasarına karşı koruyucu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında ek ağırlıkla yapılan antrenmanların egzersize bağlı kas hasarına karşı koruyucu etkisinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir  

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Plyometric Training Performed With Free Body Weight and With Extra Load On Serum Enzyme Activity
2005
Yazar:  
Özet:

This study was done to determine the muscle damage and the effect of training on the damage examining the effects of plyometric training performed with free body weight and with extra load on serum enzyme activity CK, AST, LDH. For this aim totally 25 healthy and volunteered students from The School of Physical Education and Sport participated in this study as subjects. The subjects were divided into four groups as free body weight group (A) (n=6), load vest group (B) (n=6), sand bag group (C) (n=7) performed plyometric training with extra load that was 10% of their own body weight. The control group had only participated in measurement (D) (n=6) The control groups except all groups participated in plyometric training three times in a week during eight weeks and each session continued 30-40 min. All measurements were done one week (once exercise before (1. samples) and after (2. samples) and eight week (once exercise before (3. samples) and after (4. samples) training program. Data were expressed using SPSS program and compared by analysis of paired sample t test and MANOVA ,to determine the difference among the groups, Tukey HSD method was used. Post exercise CK values increased in all groups before second and fourth measurement. AST values between first and second measurement of control group are significant at p< 0.01 level but in the other groups significant are at p< 0.05 level. Increasing of CK and AST values after exercise is point of muscle damage. There are difference in the LDH values among measurement but this difference is not statistical significant. As a conclusion it was found out that the exercises done caused muscle damage; the adaptation to exercise of the group trained with extra load was better than the group trained with free body weight following 8-week training period and training had a protective effect against exercise induced muscle damage. Meanwhile trainings with extra load had more protective effect against exercise induced muscle damage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 541
Atıf : 3.326
2023 Impact/Etki : 0.333
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi