Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 9
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN ENTELEKTÜEL YAPISI ÜZERİNE BOYLAMSAL BİR ANALİZ: TEORİK TEMELLER VE ARAŞTIRMA EĞİLİMLERİ
2019
Dergi:  
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada insan kaynakları yönetimi alanının entelektüel yapısı araştırılarak, alanın gelişimine katkı sağlayacak yeni teorik temeller ve araştırma eğilimleri önerilmiştir. Araştırmada içerik analizinden faydalanılmış ve boylamsal bir analiz gerçekleştirilmiştir. Bulgular, 1990’lı yıllarda sosyoloji temelli örgüt teorilerinin alanı daha fazla etkilediğini göstermektedir. 2000’li yıllarda alandaki hâkim teoriler ekonomi disiplininden insan sermayesi teorisi, sosyoloji disiplininden sosyal değişim teorisi ve stratejik yönetim disiplininden kaynaklara dayalı yaklaşım olarak tespit edilmiştir. 2010’lu yıllarda ise ekonomi disiplininden insan sermayesi teorisi, sosyoloji disiplininden sosyal sermaye teorisi ve stratejik yönetim disiplininden kaynaklara dayalı yaklaşımın alanda yaygın etkileri olduğu bulunmuştur. Son olarak stratejik insan kaynakları yönetimi, çıktılar (outcomes) ve insan kaynakları uygulamaları 1990’lı yıllardan günümüze alana en fazla hakim olan araştırma trendleri olarak tespit edilmiştir. Ancak bağlama (context) yönelik araştırmaların ise diğer araştırma trendlerine göre alandaki etkisinin sınırlı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak insan kaynakları yönetimi alanına katkı sağlamak isteyen gelecekteki araştırmaların firmanın büyüme teorisi, Avusturyan ekonomi okulu, uygulama olarak strateji çalışmaları ve yeni kurumsal ekonomilerden yararlanabileceği ifade edilebilir. Ayrıca alanın gelecekte yönelebileceği araştırma trendlerinin, endüstri 4.0, e-HRM ve yapay zeka çalışmalarının insan kaynakları yönetimi üzerindeki etkileri olacağı belirtilebilir.

Anahtar Kelimeler:

A Longitudinal Analysis On Intellectual Structure Of Human Resources Management: Theoretical Foundations and Research Trends
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the intellectual structure of the field of human resources management (HRM) has been investigated and new theoretical foundations and research trends that will contribute to the development of the field have been proposed. Content analysis was used in the research and a longitudinal analysis was performed. The results show that sociology-based organizational theories further affected the field in the 1990s. In the 2000s, it was determined that the dominant theories in the field were human capital theory from economy discipline, social exchange theory from sociology discipline, and resource based view from strategic management discipline. In the 2010s, human capital theory from economy discipline, social capital theory from sociology discipline, and resource based view from strategic management discipline had widespread effects in the field. Finally, strategic human resource management (SHRM), outcomes and human resources practices were determined as the research trends that have been most effective on the field from the 1990s to the present. However, the context research trend was less effective in the field compared to other research trends. As a result, it can be stated that future researches that want to contribute to the field of human resources management can benefit from theory of the growth of the firm, Austrian school of economics, strategy as a practice and new institutional economies. In addition, research trends in the future of the field could be stated as the effects of industry 4.0, e-HRM, and artificial intelligence studies on human resource management. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 469
Atıf : 738
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty