Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Bir Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma tıp fakültesi öğrencilerinin yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumlarını ve bu tutumlarının sosyodemografik değişkenlerle ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışmanın evrenini, 2019-2020 eğitim-öğrenim dönemi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya 224 tıp fakültesi öğrencisi katılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen 22 soruluk anket ve Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği (YATÖ) gönüllü hekim adaylarına yüz yüze ya da internet aracılığıyla uygulanmıştır. Bulgular:Öğrencilerin YATÖ toplam puan ortalaması 68.28±7.54 olarak bulundu. YATÖ toplam puan ve alt boyut puanları ile en uzun süre yaşanılan yer, anne eğitim düzeyi, yaşlı bireyle yaşama öyküsü, ileride ebeveynle yaşama isteği, yaşlı bireylere sağlık hizmeti sunma isteği, yaşlı hastalar ve hastalıkları hakkında eğitim alma durumları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Çalışmada yaşlılara hizmet vermek isteyen öğrenci sayısı 193 (%86.2)’tür. Ancak yaşlı bireylere hizmet sunmayı tercih edenlerin etmeyenlere göre YATÖ toplam puanı anlamlı olarak daha düşüktür (p=0.022). Sonuç: Araştırma sonucunda, tıp fakültesi öğrencilerinin genel olarak yaşlı ayrımcılığı açısından olumlu tutuma sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin yaşlı ayrımcılığı tutum ölçeği ortalamaları yüksek olmasına rağmen araştırmacı tarafından yapılan ankete verilen cevaplar sağlık hizmeti sunumunda olumsuzluklar yaşanabileceğini göstermektedir. Hekim adaylarının yaşlı ayrımcılığı konusunda farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Attitudes Of Medicine Students On Aged Discrimination
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: This research was carried out to determine the attitudes of medical school students towards elderly discrimination and their relationship with sociodemographic variables. Methods: Universe of this descriptive and cross-sectional study is the students of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine in the 2019-2020 academic year. 224 medical students attended the study. The 22-question survey developed by the researcher and the Elderly Discrimination Attitude Scale (YATÖ) were applied to volunteer physicians face to face or via the internet. Results: The total score average of the students was found to be 68.28 ± 7.54. A significant difference was found between the total score and sub-dimension scores of YATÖ, longest time live place, the education level of the mother, the history of living with the elderly person, the desire to live with the parents in the future, the desire to provide health services to the elderly, the status of receiving education about the elderly patients and their diseases (p <0.05). In our study, the number of students who want to serve the elderly is 193 (86.2%). However, the total score of YATÖ of those who prefer to provide services to elderly individuals is significantly lower than those who do not (p=0.022). Conclusion:As a result of the research, it was seen that medical faculty students generally have a positive attitude in terms of ageism. Although the average of the students’ age discrimination attitude scale is high, the answers given to the questionnaire made by the researcher show that there may be negativities in the provision of health services. There is a need for studies to increase the awareness of physician candidates on elderly discrimination.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi