Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Bir Görsel Dikkat İncelemesi: OSB’li ve TGG’li Çocuklarda Motor Eylemlerde Göz İzleme Araştırması
2021
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Otizm spektrum bozukluğundan (OSB) etkilenmiş çocukların motor hareketlerin taklidinde OSB’ye özgü sınırlılıklar sergiledikleri sıklıkla rapor edilse de taklit yetersizliklerinin temelinde yer alan nedenler açık değildir. Güncel tartışma noktalarından biri olan Nöropsikolojik Modele göre OSB’li çocukların taklit becerilerinde sergiledikleri yetersizliklerin nedeni, taklit edilecek davranışların sergilenmesi sırasında modele yöneltilen görsel dikkatte oluşan sınırlılıklardır. Bu hipoteze dayanarak bu araştırmada göz izleme cihazı aracılıyla OSB’li çocukların motor hareketlerin sergilenmesi sırasında hareketleri sergileyen modele yönelttikleri görsel dikkatleri, tipik gelişim gösteren (TGG’li) akranlarının görsel dikkatleri ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Araştırmaya yaşları 18 ila 36 ay arasında değişen OSB’li 40, TGG’li 44, toplamda 84 çocuk katılmıştır. Araştırma bulguları OSB’li ve TGG’li çocukların motor hareketleri izlerken yönelttikleri görsel dikkatte farklılaşmalar olduğunu göstermiştir. Görsel dikkate yönelik elde edilen bulgular TGG’li çocukların modelin Yüz bölgesine ve Hareket alanına istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla baktıklarını, Dış Alan bölgesinde ise grupların anlamlı düzeyde farklılaşmadıklarını göstermiştir. Katılımcı çocukların motor hareketleri izlerken sergiledikleri görsel dikkati yöneltme örüntüleri incelendiğinde ise, TGG’li çocukların modelin en çok Yüz bölgesine ardından Hareket alanına en son ise Dış alana görsel dikkatlerini yönelttikleri, OSB’li çocukların ise görsel dikkatlerini en çok ilişkisiz alan olarak nitelendirilebilecek Dış alana yönelttikleri, bu bölgeyi sırayla Yüz bölgesi ve Hareket alanının izlediği saptanmıştır. Araştırma bulguları tartışılmış, ileri araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Visual Attention Review: Eye Monitoring Study in Motor Action in Children with OSB and TGG
2021
Yazar:  
Özet:

Although children affected by autism spectrum disorder (OSB) are often to have specific limitations to OSB in the simulation of motor movements, the underlying reasons for their simulation failure are unclear. According to the Neuropsychological Model, one of the current points of discussion is the cause of the deficiencies that children with OSB show in their imitating skills, the limitations in visual attention directed to the model during the demonstration of the behaviors to be imitated. Based on this hypothesis in this study the visual attention that children with OSB directed to the model showing movements during the display of motor movements through the eye monitoring device, compared with the visual attention of the typical developmental (TGG) fellow. The study included 44 children with OSBs, 40 with TGGs, and 84 children with age ranging from 18 to 36 months. Research findings have shown that children with OSB and TGG have differences in visual attention when watching motor movements. The findings obtained with visual consideration have shown that children with TGG look more statistically meaningfully to the model’s Face area and Movement area, while in the External Area the groups do not differ significantly. When the participants are studied the visual attention orientation patterns they show while watching the motor movements, the children with TGG are seen as the most face area of the model, the last after the movement area, they are directed their visual attention to the external area, the children with OSB are directed their visual attention to the external area, which can be classified as the most unrelated area, this area is followed by the face area and the movement area. The findings of the research were discussed and presented with recommendations for advanced research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 477
Atıf : 2.176
2023 Impact/Etki : 0.128
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi