Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 52
 İndirme 19
SOSYAL GEÇERLİĞİN TÜRKİYE’DE ÖZEL EĞİTİM TEZ ÇALIŞMALARINA YANSIMASI
2019
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sosyal geçerlik incelemesi özel eğitim alanında tek denekli araştırma modellerine dayalı olarak gerçekleştirilen çalışmalarda sıklıkla görülmektedir ve tek denekli araştırmaların bir parçası olarak değerlendirilip kalite göstergesi olarak sunulmaktadır (Storey ve Horner, 1991). Bu çalışma, lisansüstü özel eğitim tezlerinde sosyal geçerlik verilerinin incelenerek, özellikle tek denekli araştırma modellerine dayalı gerçekleştirilen çalışmaların araştırma kalitesi bakımından güçlendirilmesi için sosyal geçerlik boyutunun geliştirilmesine yönelik ipuçlarının sunulması bakımından önemlidir. Çalışmada 2008-2018 yılları arasında özel eğitim alanında yapılan, ulaşılabilen lisansüstü çalışmalarda sosyal geçerlik kavramını değerlendirilme yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirlenen amaç doğrultusunda sosyal geçerlik verileri tez türlerine, yıllara, sosyal geçerlik verisi toplama araçlarına ve veri toplanan gruplara göre incelenerek durum analizi yapılmıştır. Çalışmada 2008-2018 yılları arasında özel eğitim alanında tek denekli araştırma modeline dayalı olarak ulusal tez merkezinde yayınlanmış lisansüstü tezlerin sosyal geçerlik kavramını ele alış ve sunuşları incelenmiştir. İncelemede çalışmanın araştırma sorularına bağlı olarak, sıklıkları özetleyebilmek için tarama modelinde betimsel araştırma deseni tercih edilmiştir. Bulgulara bakıldığında, sosyal geçerlik verisinin ele alınışının ve tezlerde sunulmasının yıllara, sosyal geçerlik verisi toplama araçlarına ve veri toplanan gruplara göre doktora ve yüksek lisans düzeyinde farklılaşmadığı, lisansüstü çalışmaların neredeyse tamamında sosyal geçerlik verilerinin değerlendirme yaklaşımlarından öznel değerlendirme yaklaşımının tercih edilirken çoğunlukla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak doğrudan etkilenen gruptan sosyal geçerlik verisi toplandığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

SOSYAL GEÇERLİĞİN TÜRKİYE’DE ÖZEL EĞİTİM TEZ ÇALIŞMALARINA YANSIMASI
2019
Yazar:  
Özet:

The social validity assessment is often seen in studies conducted on the basis of single-parallel research models in the field of special education and is evaluated as part of single-parallel research and presented as a quality indicator (Storey and Horner, 1991). This study is important for the study of social validity data in the postgraduate special education theses, especially for the presentation of clues for the development of the social validity dimension to enhance the research quality of the studies carried out on the basis of single-level research models. The study aimed at determining the approaches to assessing the concept of social validity in accessible graduate studies in the field of private education between 2008-2018 years. In accordance with the specific purpose, the social validity data, the type of thesis, the years, the social validity data collection tools and the data collected groups have been examined by the situation analysis. The study examined the concept of social validity of postgraduate theses published in the National Thesis Center on the basis of a single parallel research model in the field of special education between 2008-2018 and the presentations. Depending on the research questions of the study in the review, the visual research model in the scan model was preferred to be able to summarize the frequencies. In view of the findings, the consideration and presentation of social validity data in the theses in the years, the social validity data collection tools and the data collected groups did not differ at the doctoral and master's level, the subjective assessment approach was preferred from the assessment approaches of social validity data in almost all of the graduate studies, while mostly the social validity data was collected directly from the group affected using a semi-structured conversation form.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.809
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi