Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 122
 İndirme 37
Maymun Dağı(Çardak-Denizli/Dazkırı-Afyonkarahisar)’nın Morfotektonik Özelliklerinin CBS ile Belirlenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Ege Bölgesi, genişlemeli tektonik rejimin etkisi ile birçok horst graben sistemine sahiptir. Graben sahaları genellikle ovalara karşılık gelirken, horstlar dağlık kütlelere karşılık gelmektedir. Oluşum süreçlerinin aktif olarak devam ettiği Ege bölgesinde aktif tektoniğin izlerini belirgin olarak gözlemlemek ve kantitatif verilerle ortaya koymak mümkündür. İyi bir arazi tecrübesi ile çok net olarak gözlemlenen jeomorfolojik özelliklerin sayısal verilerle desteklenmesi, tektonik gelişimin kantitatif olarak ortaya konması jeomorfoloji çalışmalarını Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknolojisi ile farklı bir boyuta taşımıştır. Bu çalışmada Büyük Menderes grabeninin, Acıgöl grabeni bölümünün kuzeyini oluşturan Maymun Dağı horstunun jeomorfolojik özellikleri morfometrik analizlerle tespit edilmeye çalışılmıştır. Maymun Dağı’nın Beşparmak horstu ile tam sınır ayrımının hangi noktalardan yapılacağı çok net olmamakla beraber, bu çalışma da dağ üzerinde kuzey-kuzeybatı ve güney kısımda yer alan karakteristik havzalar esas alınarak Beşparmak dağının güney yamaçları da havzaya dahil edilerek bir sınır çizilmiştir. Araştırma alanı yaklaşık olarak 282 km2lik bir alana karşılık gelmektedir. Bu çalışma ile bu alanda jeolojik yapı, tektonizma, diğer etken ve süreçlerin işlemesi sonucu ortaya çıkan Maymun Dağı’nın jeomorfolojik özellikleri kantitatif verilerle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dağın üzerinde bulunan, Kuruçay deresi, Koca dere, Tokat deresi, Acıpınar deresi, Çardak kuzeyindeki Göz deresi, Batıda Dutluca deresi, kuzeybatıda Yeşilgöldere havzaları morfometrik olarak analiz edilmiştir. Çalışmada bu havzalarda jeomorfometrik indislerden; hipsometrik eğri (He) – hipsometrik integral (Hi), vadi taban genişliği – vadi yüksekliği oranı (Vf), vadi genişliği, üçgen yüzey (feçeta) indeksi (Pf), dağ önü sinüslük oranı (Smf) hesaplanmış; havzanın morfometrik özellikleri jeomorfolojik gelişimi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada araştırma alanının 5 m çözünürlüklü Sayısal Yükseklik Modeli (DEM), jeoloji verisi, aktif fay verisi kullanılmıştır. Araştırma da CBS yazılımlarından ArcGIS10.5 paket programı tercih edilmiştir. Çalışma sonrasında Maymun Dağı’nın oluşumu, jeomorfolojik gelişimi ve morfometrik özellikleri ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Determination of the Morfotektonic Characteristics of the Monkey Mountains by CBS
2020
Yazar:  
Özet:

The Egean region has many horst graben systems with the influence of extended tectonic regime. The graben fields usually respond to ovals, while horsts respond to mountain masses. It is possible to clearly observe the traces of active tectonics in the Egean region where the processes of creation are actively ongoing and to reveal with quantitative data. Supporting the geomorphological characteristics very clearly observed with a good land experience by numerical data, the quantitative demonstration of tectonic development has moved geomorphology studies to a different dimension with the Geographic Information Systems (CBS) technology. In this study, the geomorphological characteristics of the Great Menderes grabenin, the northern part of the Acıgöl grabenin, the monkey mountain horst, were tried to be identified by morphometric analyses. Although it is not very clear from which points the full border distinction between the Beşparmak horstu and the Monkey Mountain will be made, this study is also drawn a border by incorporating the southern edges of the Beşparmak mountain in the pool based on the characteristic basins located in the north-north-west and southern part of the mountain. The research area corresponds to an area of approximately 282 km2. With this study, the geomorphological characteristics of the Monkey Mountain, which arise as a result of the processing of geological structure, tectonism, other factors and processes in this area, have been attempted to be revealed by quantitative data. On the mountain, Kuruçay skin, Koca dere, Tokat skin, Acıpınar skin, Eye skin in the north of Çardak, Dutluca skin in the west, Greenland basins in the northwest have been morphometrically analyzed. The study calculated from geomorphometric indices in these basins; hypsometric curve (He) - hypsometric integral (Hi), valley base width - valley height ratio (Vf), valley width, triangular surface index (Pf), mountain front sinusity ratio (Smf); the morphometric characteristics of the basin were tried to reveal the geomorphological development. In the study, the 5m resolution of the research area, the Numerical Height Model (DEM), geological data, active fiber data were used. The research has also preferred the ArcGIS10.5 package program from the CBS software. After the study, the formation of the Monkey Mountain, geomorphological development and morphometric characteristics were revealed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences