Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 5
TÜRKİYE SİYASETİNDE MUHAFAZAKÂRLIK KAVRAMI VE ETKİSİ: AK PARTİ İKTİDARININ FELSEFİ KİMLİĞİ
2023
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlgili çalışma muhafazakârlık kavramının Türkiye siyaseti üzerine etkisini araştıran nitel bir araştırmadır. Yakın dönem siyasi hayatın en önemli aktörlerinden birisi olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (Ak Parti) felsefi kişiliği üzerinden muhafazakârlık kavramı incelenecektir. Muhafazakârlık kavramı Türkiye toplumunun günlük yaşamında olduğu gibi siyasi alanda da seçmen tercihlerini doğrudan etkileyen bir kavram olarak kârşılık bulmaktadır. Muhafazakârlık bir yaşam biçimi olarak değerlendirilmesinin yanında tarihi arka planı olan sosyal, ekonomik ve siyasal bir olgudur. Muhafazakârlık, Türkiye siyasetinde kendi başına bir ideoloji olarak algılanmıyor olsa dahi seçmenin kendini ifade ettiği hayat görüşü ve siyasi partilerin kârar alma mekanizmaları içerisinde önemli bir etki alanı bulunmaktadır. Bu çalışma Türkiye siyasetinde muhafazakârlık üzerine kurgulanan İslamcı siyasi yaklaşımın felsefi ve düşünsel alt yapısını ortaya koymayı amaçlamıştır. Muhafazakâr görüşe sahip ve İslamcı referanslar ile hareket eden düşünürlerin, siyasetçilerin ve siyasi partilerin zaman içerisinde muhafazakârlık kavramına kattığı anlam açıklanacaktır. Bunun sonucunda ortaya çıkan muhafazakâr bakış açısının siyasi olaylara ve olgulara bakışı açıklanmaya çalışılmıştır. Özellikle Milli Görüş Hareketi ve Lideri Erbakan’ın siyasi olaylara yaklaşımı çözüm önerinden başlamak üzere aynı ekolden gelmekte olan Ak Parti’nin Milli Görüş çizgisine ait taşıdığı izler ve muhafazakâr/İslamcı yaklaşımın çözüm önerilerini benimsediği ortaya konulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Conservative Concept and Its Impact In Turkish Politics: The Philosophic Identity Of The Ak Party Government
2023
Yazar:  
Özet:

This study is a qualitative study investigating the effect of the concept of conservatism on Turkish politics. The concept of conservatism will be examined through the philosophical personality of Ak Party. Conservatism affects voter preferences in the political field as well as in the daily life of Turkish society. In addition to being evaluated as a way of life, conservatism is a social, economic and political phenomenon with a historical background. Conservatism is not perceived as an ideology in Turkish politics, it has an important area of influence in the view of life in which voters and the decision-making mechanisms of political parties. This study aimed to reveal the philosophical and intellectual infrastructure of the Islamist is on conservatism in Turkey. The thinkers, politicians and political parties who have conservative act with Islamic references add to the concept of conservatism explained. As a result, the view of the conservative on political events tried to be explained. Especially, explained that the National Vision and Erbakan's approach to political events, the solution proposal, the traces of the National Vision line of the Ak Party, comes from the same school that the conservative/Islamic approach adopted the solution proposals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 118
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi