Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 210
 İndirme 55
Milli Görüş ve Çağdaş İslam Düşüncesindeki Yeri
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Milli Görüş, son asrın en önde gelen Müslüman liderleri arasında yer alan Necmettin Erbakan’ın Çağdaş İslam Düşüncesine katkısını aşikar hale getiren en önemli kıymettir. Gerçekte Erbakan’ın hayat mücadelesinin fikri ve siyasi en başat ifade biçimi olan, aynı zamanda güçlü devrimci nitelikleri ile, özünde insanın ve eşyanın diriliş müjdesini taşıyan bir kültür hareketi olan Milli Görüş, İslam’ın gerçekleştirmeyi murat ettiği hedeflerin çağdaş dönemde Erbakan tarafından hayata geçirilen karşılığı olarak telakki edilmelidir. Diğer bir ifadeyle Milli Görüş’ün ahlak, maneviyat, hak-batıl, cihad, adil düzen ve ittihad-ı İslam gibi temel anlayışlar üzerinden ulaşmak istediği hedefler ile İslam’ın hedefleri arasında mahiyet itibariyle ortaklık vardır. Çağdaş İslami akımları Büyükkara’nın tasnifi mucibince gelenekçiler, ıslahatçılar (İslamcılar) ve modernistler şeklinde tasnif edebiliriz. Bu tebliğimizde bu üç akım içerisinde siyasal ıslahatçılar kategorisinde değerlendirebileceğimiz Milli Görüş hareketinin İslam Dünyasındaki diğer İslamcı hareketler ile kaynaklar, içtihad, tasavvuf, cihad, ittihad-ı İslam, kadınların faaliyetleri ve lider profili gibi temel mevzularda ortaklaşan veya uzlaşan; onlardan ayrılan veya farklılaşan yönlerini mukayese edeceğiz. Netice itibariyle Milli Görüş hareketinin hem sosyal ve kültürel çalışmalar icra eden kültürel ıslahatçılık hem de yönetimin ıslahını hedefleyen siyasal ıslahatçılık vasıflarının her ikisini de bünyesinde bir araya getiren tipik bir İslamcı hareket görünümü arzettiğini meydana koyacağız. Ayrıca bütün bu yönleriyle Türk siyasetini İslamlaştırma, İslami söylemi de normalleştirme hususunda mühim bir rol oynayarak neticede İslam dinini Türkiye toplumunun gündemine normal olarak siyasi arenayla girdirdiğini meydana koyacağız.

Anahtar Kelimeler:

Milli Gorus and Place Of Modern Islamic Thought
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Milli Gorus is the most significant asset that manifests Necmettin Erbakan’s contribution to modern Islamic thought, as he remains among prominent Muslim leaders of the last century. In fact, Mıllı Gorus, a work that combines intellectual and political struggles dominant in Erbakan’s life, strong revolutionary qualities and at the same time a cultural movement bearing the revival of human beings and nature, is regarded as result of the aims Islam seeks to realize in modern times, as viewed through Erbakan’s implemented provisions. In other words, there is a real connection between the objectives the Mıllı Gorus strives to reach by establishing basic understanding of main concepts such as morality, spirituality, right-wrong, jihad, just order and unity and the aims of Islam. Modern Islamic currents can be classified into traditionalists, reformers (Islamists) and modernists by using Büyükkara’s reasoning . In this paper, Mıllı Gorus movement is explored, as classified in the category of political reformists within these three currents, in comparison with other Islamic movements in the Muslim World by employing key concepts such as sources, ijtihad, sufism, jihad, ittihad-i Islam, women activity and leader profile in order to highlight areas of similarity and difference. As a result, the Mıllı Gorus movement is considered to represent a typical Islamist movement that enjoys both the cultural reformism that performs social and cultural work and the political reformism that aims at the reform of the government. In addition, we shall explore how all these aspects played a major role in the Islamization of Turkish politics and normalization of Islamic rhetoric, leading Islam to become a normal driving force in Turkish society’s order, thus entering the political sphere.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.752
Turkish Studies