Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
Manisa'da Kadılık Yapan Şâir İki Vehbî'nin İki Şiiri
2006
Dergi:  
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Vehbi mahlaslı iki divan şairimiz bulunmaktadır. Bunlardan ilki 1674- 1736 arasında yaşayan Seyyid Vehbi, ikincisi ise 1718 - 1809 yılları arasında yaşayan Sünbülzade Vehbi'dir. Her iki şair de değişik şehirlerde kadılık görevlerinde bulunmuşlardır. Seyyid Vehbi, Halep kadısı iken Sünbülzade Vehbi'nin babası Raşid Efendi kadı yardımcısıdır. Bir oğlunun doğduğunu söyleyince Seyyid Vehbi, kendi adının takılmasını ister. Böylece Mehmet yanında oğluna ikinci ad olarak Vehbi adı takılmış olur. Her iki Vehbi de 76 yıl arayla Manisa kadılığında bulunmuşlardır. Seyyid Vehbi'nin Manisa özlemiyle yazdığı bir gazelini Sünbülzade Vehbi tahmis etmiştir. Bu yazı bu iki şiirin yorumudur.

Anahtar Kelimeler:

Two Poems Of Two Vehbi's Who Worked As "kadi-ottoman Judge In Manisa
2006
Yazar:  
Özet:

There were two poets who had the same pen name - Vehbi, in Divan Literature. The fırst one of them who had lived between the years 1674- 1736 was Seyyid Vehbi and the second one who lived between the years 1718 - 1809 was Sünbülzade Vehbi. Both poets worked as "kadı"s in different towns. When Seyyid Vehbi was the "kadı" in Halep, Sünbülzade Vehbi's father- Raşid Efendi was the assistant of the "kadı". Seyyid Vehbi wanted Sünbülzade's father to give his son his name when he learnt that Raşid Efendi had a new-born son. Therefore a second name, Vehbi was added to his name- Mehmet. Sünbülzade Vehbi became the "kadı" in Manisa 76 years after Seyyid Vehbi. Seyyid Vehbi wrote a ghazal (in couplets) ina deep yearning for Manisa, and then Sünbülzade Vehbi arranged it as tahmis (in fıve verses) by adding ghazal 3 verses more. This paper is the interpretation of these two poems.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 897
Atıf : 2.109
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi