User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 80
 Downloands 18
KUR’AN’IN MAHİYETİ MESELESİ. KİTAP MI HİTAP MI?
2020
Journal:  
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi
Author:  
Abstract:

Kur’an ilk muhataplarına hitap olarak inmiştir. Şu anda elimizde bir kitap olarak yer alması bu gerçeği değiştirmemektedir. Bununla birlikte Kur’an’a baktığımızda hitap olarak nazil olan Kur’an’ın bizzat kendisini kitap olarak isimlendirdiğini görüyoruz. Netice itibarıyla ulaşma şekli farklı da olsa bizlere ulaşan şey aynıdır. Bu farklılığın bizim aleyhimize olan tarafları olduğu gibi lehimize olan yönleri de vardır. Vahyin ilk muhatabı olan sahabe hitabın nerede, kime, nasıl bir ortamda ve şartta indiğini bilmesine karşılık, bizlerin bunu bugünden geriye doğru yeniden kurmamız gerekmektedir. Bununla birlikte sahabe ayetlerin nüzulünün ne zaman sona ereceği ve neticenin nereye varacağını bilmezken, bizim elimizde tamamlanmış bir dinin kitabı olarak Kur’an’ın bulunması bizim için son derece önem arz etmektedir. Sonuç olarak, muhatap olma şeklinde mevcut olan bu farkı dikkatten kaçırmamakla birlikte bu farklılığın Kur’an’ın mahiyetinin de farklı olduğu anlamına gelmeyeceğini de görmek gerekmektedir. Çünkü insan geçmişte olduğu gibi bugün de insandır ve insanın zamana göre değişmeyen ortak yönleri vardır. Kur’an’ın hitap ettiği kısım ise bu ortak yönlerdir. Kur’an’ın mahiyetinden bahsederken yerel örneklere değil bu ortak yönlere bakmak gerekmektedir.

Keywords:

The Nature Of The Qor’an. Book or Addresse
2020
Author:  
Abstract:

The Qur'an has descended as an address to its first addressees. The fact that we currently have it as a book does not change this fact. However, when we look at the Qur'an, we see that the Qur'an, which is gentle as a address, calls itself a book. As a result, even if the way of reach is different, what reaches us is the same. This difference has its side against us as well as its side. Although the companions, the first addressee of the revelation, know where, to whom, in what environment and condition, we need to reestablish this backwards from today. However, it is extremely important for us to find the Qur'an as the book of a completed religion in our hands, while the Companion does not know when the verse of the verses will end and where the result will end. As a result, it is necessary to see that this difference, which is present in the form of interlocutor, does not overlook, but that this difference does not mean that the nature of the Qur'an is different. Because, as in the past, man is today man and man has common aspects that do not change over time. When talking about thu natüre of the Qor’an, it is necessary to look at these common aspects, not local examples .

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 673
Cite : 1.066
2023 Impact : 0.084
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi