Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 14
Ortadoğu Krizleri ve Türkiye
2005
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Türkiye'nin Ortadoğu'da izlediği politikaya yeni bir bakış açısı ile ele almaktadır. 1948'de İsrail kurulduktan sonra Arap dünyasında Yahudilere karşı büyük bir tepki oluşurken aynı zamanda Arap ülkelerinde militan bir Arap milliyetçiliğinin doğmasına neden oldu. Yeni akımın temel özelliği anti batıcı olmasıydı. Araplar Yahudiler karşısındaki yenilgilerini ellerinde olan demode silaha bağlarken aynı zamanda batılı devletlerin bu ülkeye yardım ettiğini de savundu. Türkiye, NATO'ya üye olarak güvenlik sorunlarını çözerken aynı zamanda batı ittifakının önemli bir üyesi oldu. Arap ülkelerinde batı düşmanlığı artarken Türkiye batının bir ortağı olması Türklerle Arapların farklı politikalar izlemesine neden oldu. Türkiye soğuk savaşın önemli bir aktörü olarak Ortadoğu'da daha aktif bir politikaya yöneldi. Ancak gelişen olaylar Türkiye'nin beklediği gibi olmadı. Bağdat Paktına tek Arap devleti olarak İrak katıldı. İrak, batı desteğini alarak Arap dünyasının liderliğine soyunurken Mısır buna karşı çıktı. Çekoslovakya ile silah anlaşması yapan Nasır, Pan Arap liderlinin en popüler ismi oldu. Süveyş'i millileştirmesi onu Arapların lideri konumuna yükseltti. Bu krizler sonrasında Sovyetler Birliği bölgeye girmesi tansiyonu artırdı. Türk-Suriye ilişkileri gerginleşti. Bütün bunların sonucunda Türkiye, Ortadoğu'dan uzaklaştı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 695
Atıf : 2.270
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi