Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Turizm Sektöründeki Kadın Girişimcilerin Motivasyon Faktörleri ve Kişilik Özelliklerine İlişkin Nitel Bir Araştırma
2023
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Gelişmekte olan ekonomilerde kadın girişimcilerin hangi nedenlerle girişimcilik hikayesi yazmak istediğini belirlemek, farklı hikayelerden farklı beklenti ve davranışlara ulaşmak ve bu yolla Türkiye’deki kadın girişimciliğinin gelişimi için ihtiyaç duyduğu girişimcilik ekosistemine ilişkin ipuçlarını yakalamak araştırmanın temel amacıdır. Yöntem – Kadın girişimcilerin görece giriş engeli daha az olan hizmet işletmelerinde varlık gösterme nedenlerinin araştırıldığı bu çalışmada kadını girişimci olmaya sevk eden motivasyon faktörlerine ilişkin açık ve gizli faktörler belirlenip, elde edilen motivasyon faktörlerinin ışığında kadın girişimcilerin farklı karakteristikleri zihin haritası ile ortaya konmaktadır. Konunun doğal ortamında derinlemesine araştırılmasına olanak tanıyan nitel araştırma yöntemeleri tercih edilmiştir. Veriler turizmin farklı alanlarını temsil eden 15 kadın girişimciyle çevrimiçi ortamda derinlemesine mülakat ile toplanmış olup, örnek olay, söylem analizi ve zihin haritalarının kullanılması gibi çok çeşitli araştırma desen ve analizleri uygulanmıştır. Bulgular – Kadın girişimciyi motive eden içsel ve dışsal faktörler olmak üzere iki kategoride motivasyon faktörleri belirlenmiştir. Beklentinin aksine bu çalışmada, parasal motivasyon gibi faktörlere girişimciler tarafından açık olarak hiç değinilmemiştir, ancak gizli olarak araştırmacılar tarafından fark edildiği söylenebilir. İçinde bulunduğumuz dönemin çevresel endişeleri kapsamında çalışmada önceki çalışmalardan farklı olarak, işletme sahiplerinin sürdürülebilirliği ön planda tutmaları ve bunu bir girişimcilik motivasyon faktörü olarak görmeleri sürdürülebilirliğin öneminin her geçen gün arttığı çağımızda önemli bir sonuç olarak düşünülmektedir ve kadın girişimcileri belki de erkeklerden ayıran bir özellik olarak değerlendirilebilir. Ayrıca mülteci kadın girişimci olmak konusuna da değinilen çalışmada gelişmekte olan ekonomilerde mülteci kadın girişimcilerin verileri de analize dahil edilmiştir. Ancak gelecekte mülteci kadın girişimciler konusunun detaylı incelenmesinin gerekliliği sonucunu da ortaya koymuştur. Tartışma – Elde edilen sonuçlar ışığında, destekleyici girişimcilik ekosisteminin oluşabilmesi için özellikle dışsal faktörlerin iyileştirilmesi gerekmektedir. En önemli dışsal faktörlerden bir olan kültür, girişimcilik eğitimi ile şekillenebilecektir. Farklı beklenti ve davranışlara yönelik tek tip girişimcilik eğitimi yerine bireyin zihinsel haritasına yönelik farklı girişimcilik eğitim programlarının hazırlanması toplumda girişimcilik kültürünün verimli bir şekilde oluşturularak girişimcilik bilincinin gelişmesine ve desteklenmesine olanak tanıyacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A Qualitative Research on Motivational Factors and Personality Characteristics of Women Entrepreneurs in the Tourism Sector
2023
Yazar:  
Özet:

In developing economies, determining why women entrepreneurs want to write a entrepreneurial story, achieving different expectations and behaviors from different stories and thus capturing clues about the entrepreneurial ecosystem that women entrepreneurship in Turkey need to develop is the main objective of the research. Method - In this study, where women entrepreneurs are investigating the reasons for existing in service enterprises with relatively less entrance obstacles, clear and secret factors relating to the motivation factors that drive women to become entrepreneurs are determined, and in the light of the motivation factors obtained, the different characteristics of women entrepreneurs are revealed by the mind map. Qualitative research methods that allow the subject to be thoroughly investigated in the natural environment were preferred. The data has been collected through deep interviews with 15 women entrepreneurs who represent different areas of tourism online, and a wide range of research patterns and analyses have been implemented, such as example events, speech analysis and the use of mind maps. Results - Motivation factors are determined in two categories, internal and external factors that motivate the entrepreneur. Contrary to the expectation, in this study, factors such as financial motivation have never been openly mentioned by entrepreneurs, but it can be said that they have been secretly noticed by researchers. Unlike previous studies in the study in the context of environmental concerns of the time we are in, holding sustainability in the forefront of business owners and seeing it as a entrepreneurial motivation factor is considered a significant result in our era where the importance of sustainability increases every day and women entrepreneurs can be considered a characteristic that may be distinguished from men. The study also included the data of the refugee women entrepreneurs in developing economies in the topic of being a refugee woman entrepreneur. But in the future, the refugee women entrepreneurs have also revealed the need for a detailed examination of the subject. Debate - In light of the achieved results, it is necessary to improve external factors, in particular, in order to form a supporting entrepreneurial ecosystem. Culture, which is one of the most important external factors, can be shaped by entrepreneurial education. The preparation of different entrepreneurship training programs for the individual's mental map instead of a single type of entrepreneurship training for different expectations and behaviors will enable the development and support of entrepreneurship consciousness by productive creation of entrepreneurship culture in society.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.863
2023 Impact/Etki : 0.424
İşletme Araştırmaları Dergisi